2015. április 25. szombat, Márk
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
18°C
20°C
Tiszta / 18°C
v / 20°C
h / 22°C
Regionális Hírek
Kokovai Péter | 2012-05-16 19:18:23

A meteorok megfigyeléséhez nem kell milliós beruházás

A csillagászat játszotta a főszerepet a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Jesenius Klubjának május 16-i rendezvényén, amelyen az is kiderült, hogy az égi jelenségek vizsgálatához nem szükséges az átlagember számára megfizethetetlen beruházás.

A gimnázium természettudományos érdeklődésű volt és jelenlegi diákjait egyesítő klub összejövetelét az olvasóteremben Berecz János titkár nyitotta meg, majd át is adta a szót az első előadónak, Márki-Zay Lajosnak, aki egy utazásra invitálta a megjelenteket. A csillagász diaképek segítségével mutatta be, hogy milyen csodás hely a Föld és a bennünket körülvevő világegyetem, ha nyitott szemmel járunk a világban. Az elhangzott információkat személyes élmények és gondolatok tették élvezetessé.

A másik előadó, Igaz Antal arról beszélt, hogy csillagászati megfigyeléseket egyszerű eszközökkel is lehet végezni. A gimnázium öregdiákja.meteorjelenségek amatőr léptékű kutatásával foglalkozik. Bizonyára sokak számára meglepetés volt, hogy ennek egyik kamerás állomása Hódmezővásárhelyen van. Ez a mérőegység egy európai hálózat része, így a Vásárhelyen mért adatok európai illetve amerikai hírügynökséghez is eljutnak felhasználásra. Igaz Antal elmondta, hogy szabad szemmel is végezhetünk megfigyeléseket, ő maga egy egyszerű biztonsági kamerából és egy szoftverből álló rendszert használ. Ezzel igazolja, hogy néhány tízezer forintos beruházással a szakcsillagászok számára is hasznos adatokat lehet gyűjteni.

Igaz Antal nem érkezett üres kézzel, az iskolának korábban beszerzett elektronszórási és katódsugárzási jelenségeket bemutató eszközkészlet fontos kiegészítő darabját adta át. Ennek kapcsán hírportálunknak elárulta, másfél-két éve vásárhelyi kötődésű magyarországi cégek összefogtak, és olyan eszközökkel igyekeznek a gimnázium szertárát gazdagítani, amelyek a kísérletes oktatást segítik (pl. mikroszkóp vagy a kémiában használt különleges vegyszerek). A másik általuk nyújtott segítség, hogy a természettudományokban jeleskedő tanulók nyári táborokban való részvételét támogatják.

Kokovai Péter

Tudósító | 2015-04-25 20:08:05

Díjugratást nézhettek meg, kocsikázhattak, de nyeregbe is szállhattak azok, akik szombaton kilátogattak a makói régi vásártéri lovardába. A Makói Lovas Egyesület és a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda által közösen szervezett családi nap célja az volt, hogy minél szélesebb körben megismertessék ezt a sportágat a vendégekkel.

Megyeri József | 2015-04-25 18:26:35

Bányász Cecília második éve foglalkozik hobbi szinten terelőkutya neveléssel. A sándorfalvi nő a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon is kipróbálta magát Boglyával, a három éves mudival.

Tudósító | 2015-04-25 17:12:38

Április 24. és 26. között Falunapokat tartanak Algyőn. Szombaton este D. Nagy Lajosék koncerteznek a Faluház szabadtéri színpadán.

Megyeri József | 2015-04-25 15:12:04

Szombat délutánra sem csökkent az érdeklődés a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok iránt. Húsmarha fajtabemutató, sertés árverés és díjugrató verseny – csak néhány program, amin szórakozhattak a látogatók.

Tudósító | 2015-04-25 14:11:29

Tizennégy kiállító „régiségeit” állították ki a hódmezővásárhelyi Szabadság Olvasókörben. Az érdeklődők igazi ereklyéket és ritkaságokat tekinthetnek meg hétfő délutánig a helyszínen. Szokol rádió, mosdótál, 30-as évekbeli Nők Lapja, egymilliárd pengős címletű bankjegy, butellás üveg 1873-ból – többek között ilyen, és ehhez hasonló múltbéli, már muzeális értékű tárgyat vehet szemügyre az, aki ellátogat a tárlatra.

Tudósító | 2015-04-25 13:52:40

A lakberendezésnek, az építészetnek mindig is fontos eleme volt az üveg. Egy ház, egy lakás elképzelhetetlen például ablak nélkül. A technológia fejlődésének köszönhetően pedig ma már nem csak a „ház szeme” készülhet üvegből, de akár a fala is, vagy ha akarjuk, a padlózata. A Smaragd Díszüveg Bt. az üveg minden felhasználási területét ismeri, és bármire is legyen szükségünk, rájuk bizton számíthatunk. A Családi magazinban Jovanov Attilával, a cég munkatársával beszélgettünk.

Virág Alma | 2015-04-25 13:01:00

Baleset történt, ezért a kisvonat nem tud közlekedni a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok helyszínére.

Tudósító | 2015-04-25 13:00:25

A Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézménye április 25-én, szombaton tartotta meg ballagási ünnepségét, amelynek keretében hat végzős osztály búcsúzott el iskolájától.