2015. január 26. hétfő, Vanda
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
1°C
Felhős / 3°C
k / 1°C
sze / 1°C
Regionális Hírek
Kokovai Péter | 2012-05-16 19:18:23

A meteorok megfigyeléséhez nem kell milliós beruházás

A csillagászat játszotta a főszerepet a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Jesenius Klubjának május 16-i rendezvényén, amelyen az is kiderült, hogy az égi jelenségek vizsgálatához nem szükséges az átlagember számára megfizethetetlen beruházás.

A gimnázium természettudományos érdeklődésű volt és jelenlegi diákjait egyesítő klub összejövetelét az olvasóteremben Berecz János titkár nyitotta meg, majd át is adta a szót az első előadónak, Márki-Zay Lajosnak, aki egy utazásra invitálta a megjelenteket. A csillagász diaképek segítségével mutatta be, hogy milyen csodás hely a Föld és a bennünket körülvevő világegyetem, ha nyitott szemmel járunk a világban. Az elhangzott információkat személyes élmények és gondolatok tették élvezetessé.

A másik előadó, Igaz Antal arról beszélt, hogy csillagászati megfigyeléseket egyszerű eszközökkel is lehet végezni. A gimnázium öregdiákja.meteorjelenségek amatőr léptékű kutatásával foglalkozik. Bizonyára sokak számára meglepetés volt, hogy ennek egyik kamerás állomása Hódmezővásárhelyen van. Ez a mérőegység egy európai hálózat része, így a Vásárhelyen mért adatok európai illetve amerikai hírügynökséghez is eljutnak felhasználásra. Igaz Antal elmondta, hogy szabad szemmel is végezhetünk megfigyeléseket, ő maga egy egyszerű biztonsági kamerából és egy szoftverből álló rendszert használ. Ezzel igazolja, hogy néhány tízezer forintos beruházással a szakcsillagászok számára is hasznos adatokat lehet gyűjteni.

Igaz Antal nem érkezett üres kézzel, az iskolának korábban beszerzett elektronszórási és katódsugárzási jelenségeket bemutató eszközkészlet fontos kiegészítő darabját adta át. Ennek kapcsán hírportálunknak elárulta, másfél-két éve vásárhelyi kötődésű magyarországi cégek összefogtak, és olyan eszközökkel igyekeznek a gimnázium szertárát gazdagítani, amelyek a kísérletes oktatást segítik (pl. mikroszkóp vagy a kémiában használt különleges vegyszerek). A másik általuk nyújtott segítség, hogy a természettudományokban jeleskedő tanulók nyári táborokban való részvételét támogatják.

Kokovai Péter

Tudósító | 2015-01-26 16:35:39

A Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézményébe látogatott hétfőn dr. Juhász Tünde kormánymegbízott és Hegedűs Zoltán, Vásárhely alpolgármestere, aki elmondta: az intézmény textilipari képzésben résztvevőknek lehetőségük nyílik az immáron két telephellyel működő SZEFO Zrt-nél, vagy a város más cégénél, pl. a Marzt-nél elhelyezkedni.

Tudósító | 2015-01-26 15:37:38

Egy közel 100 esztendős veterán motort is megtekinthet az, aki a Driver-Hood Autósiskola Hódmezővásárhely belvárosában pénteken megnyitott új irodájába látogat el. Csikós Sándor ügyvezetőtől megtudtuk: az 1800-as évek végi épület régi patináját is vissza kívánták adni a másfél év alatt megvalósult teljes felújítással, az oktatás azonban a modern kor minden követelményét kielégíti.

Soós Kata | 2015-01-26 15:31:40

A Szegedi Járásbíróság pénteken elrendelte annak a 12 személynek az előzetes letartóztatását, akiket bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe a vám- és pénzügyőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása 2015. február hó 23. napjáig tart.

Soós Kata | 2015-01-26 15:22:32

A Kúria jogegységi határozata szerint bizonyos esetekben, nagy közérdeklődésre számot tartó rendezvényeken nem kell kitakarni a rendőrök arcát, de ez mérlegelés kérdése.

Fazekas Gábor | 2015-01-26 14:46:16

Elhunyt Demis Roussos görög énekes, 69 éves volt – közölte a lánya a Le Figaro című francia lappal.

Soós Kata | 2015-01-26 13:19:01

Elektronikai cikkel áfát csaló csoportot kapott el a NAV. Ez egy jelentősebb csapat lehetett, 81 milliárd forint körüli bevételt már megállapított a NAV, azaz nagyjából 22 milliárdot biztosan zsebre tettek.

Tudósító | 2015-01-26 12:42:50

A 2014-2020-as uniós programozási ciklusban a támogatások 60 %-át a kis- és közepes vállalkozások támogatására, és gazdaságfejlesztési célokra fogja fordítani Hódmezővásárhely – mondta el Hegedűs Zoltán alpolgármester a hétfői sajtótájékoztatón, amely a csütörtöki, a város jövőbeli gazdasági stratégiájáról szóló konzultáció témájában zajlott.

Soós Kata | 2015-01-26 12:39:18

Országos civil háló kialakítását kezdeményezi a pénzügyi fogyasztói tudatosság növelése és a fogyasztói jogérvényesítés érdekében a Magyar Nemzeti Bank. A Civil Háló támogatási program 2014 pályázat megvalósítása során öt részes sorozatunk harmadik adásában a deviza hitelek forintosításáról beszélgetett Égető Gyula szerkesztőségvezető Varga Józseffel a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat Szegedi Irodájának tanácsadójával.