2015. július 4. szombat, Ulrik
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
17°C
28°C
Tiszta / 17°C
v / 28°C
h / 31°C
Regionális Hírek
Kokovai Péter | 2012-05-16 19:18:23

A meteorok megfigyeléséhez nem kell milliós beruházás

A csillagászat játszotta a főszerepet a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Jesenius Klubjának május 16-i rendezvényén, amelyen az is kiderült, hogy az égi jelenségek vizsgálatához nem szükséges az átlagember számára megfizethetetlen beruházás.

A gimnázium természettudományos érdeklődésű volt és jelenlegi diákjait egyesítő klub összejövetelét az olvasóteremben Berecz János titkár nyitotta meg, majd át is adta a szót az első előadónak, Márki-Zay Lajosnak, aki egy utazásra invitálta a megjelenteket. A csillagász diaképek segítségével mutatta be, hogy milyen csodás hely a Föld és a bennünket körülvevő világegyetem, ha nyitott szemmel járunk a világban. Az elhangzott információkat személyes élmények és gondolatok tették élvezetessé.

A másik előadó, Igaz Antal arról beszélt, hogy csillagászati megfigyeléseket egyszerű eszközökkel is lehet végezni. A gimnázium öregdiákja.meteorjelenségek amatőr léptékű kutatásával foglalkozik. Bizonyára sokak számára meglepetés volt, hogy ennek egyik kamerás állomása Hódmezővásárhelyen van. Ez a mérőegység egy európai hálózat része, így a Vásárhelyen mért adatok európai illetve amerikai hírügynökséghez is eljutnak felhasználásra. Igaz Antal elmondta, hogy szabad szemmel is végezhetünk megfigyeléseket, ő maga egy egyszerű biztonsági kamerából és egy szoftverből álló rendszert használ. Ezzel igazolja, hogy néhány tízezer forintos beruházással a szakcsillagászok számára is hasznos adatokat lehet gyűjteni.

Igaz Antal nem érkezett üres kézzel, az iskolának korábban beszerzett elektronszórási és katódsugárzási jelenségeket bemutató eszközkészlet fontos kiegészítő darabját adta át. Ennek kapcsán hírportálunknak elárulta, másfél-két éve vásárhelyi kötődésű magyarországi cégek összefogtak, és olyan eszközökkel igyekeznek a gimnázium szertárát gazdagítani, amelyek a kísérletes oktatást segítik (pl. mikroszkóp vagy a kémiában használt különleges vegyszerek). A másik általuk nyújtott segítség, hogy a természettudományokban jeleskedő tanulók nyári táborokban való részvételét támogatják.

Kokovai Péter

Tudósító | 2015-07-03 22:34:36

Megelevenedtek Thuróczy Katalin Pastorale című könnyed nyári színjátékának szereplői pénteken Hódmezővásárhelyen. Mária Terézia magyar királynővel, Kaunitz kancellárral, Esterházy Miklós herceggel, Haydn, a zeneszerzővel és Cora énekesnővel a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtt találkozhattak az érdeklődők, akik a színjátékot július 9-én, csütörtökön, 20:30-kor – a művelődési központ szervezésében – az Alföldi Galéria udvarában tekinthetik meg.

Tudósító | 2015-07-03 22:16:35

Pénteken zárult a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola ötnapos Művészeti Tábora záróest keretében a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A táborozók a tábor ideje alatt elsajátított produkciókat mutatták be a kíváncsi szülőknek, akik néptáncot, színdarabot és zenés-táncos előadást is megtekinthettek.

Tudósító | 2015-07-03 20:43:08

Péntek késő délután óta látogatható Héjja Antal amatőr fafaragó „Az alkotás öröme az alkatrészgyártástól az amatőr faszobrászatig” című kiállítása a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A július 28-ig megtekinthető tárlat történelmi, vallási, mitikus és helyi vonatkozású témákat, művészeket vonultat fel, így többek között Szent István király, Jézus vagy a hódmezővásárhelyi Kossuth-díjas színművész, Bessenyei Ferenc portréi is megcsodálhatóak.

Tudósító | 2015-07-03 20:24:26

Tuti járgányok, dögös csajok, jó rockzene, hűtött sör és szalmabálából kirakott medence - ez várta pénteken a 15. makói motoros fesztivál résztvevőit. A helyi klub által szervezett rendezvény egyre népszerűbb: közel háromszáz kétkerekű-imádó jelezte érkezését. Nem csupán hazai, hanem román, szerb, szlovák, lengyel és német motorosok is eljöttek a Maros partjára.

Soós Kata | 2015-07-03 13:46:53

Az akadémikus haláláról Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke számolt be.

Tudósító | 2015-07-03 13:15:15

Ha valaki a hódmezővásárhelyi Petőfi utcán jár, láthatja, hogy egy szép, felújított épülettel gazdagodott a város - megújult az Agrárcentrum. A KEOP által támogatott felújítás e hónapban fejeződik be, az önkormányzat által finanszírozott építési munkálatok pedig szeptemberre készülnek el – tájékoztatott Hegedűs Zoltán alpolgármester.

Soós Kata | 2015-07-03 12:52:24

Szolgálati lőfegyverével öngyilkosságot követett el egy biztonsági felügyelő szerda esti szolgálatba lépését követően a Szegedi Fegyház és Börtönben.

Soós Kata | 2015-07-03 12:24:51

A jövő hét közepéig tartó kánikula nem csak az emberek, de a települések vadon élő állatvilága: az emlősök, a madarak, a hüllők, a kétéltűek és a rovarok számára is nehéz időszak. A térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken nagy területek maradnak olyan szabad vízfelület nélkül, ahol az állatok szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének. A hőség különösen a fészket már elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit.

Kukovecz Blanka | 2015-07-03 12:17:08

Csütörtök este 6 órakor Olasz Lajos, a Kéktói Ménes SE tagja és barátai szerencsésen megérkeztek Hortobágyra, azaz teljesítették a több mint 200 km-es távot. Ahogy korábban már beszámoltunk: ők is részt vesznek a XLIX. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemlén.

Soós Kata | 2015-07-03 12:01:51

Nem csökkenhet a rendőrök fizetése az életpályamodell bevezetése, illetve a pótlékok többségének megszűnése nyomán - jelentette ki a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.