2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-04-18 11:02:11

A megelőzés a legfontosabb

Kiemelkedően jó értékelést kapott elmúlt évi teljesítményére Szentes Rendőrkapitánysága, amely annak is köszönhető, hogy a prevencióra kiemelkedően nagy hangsúlyt fektetnek. Erről beszélgettünk Balogh-Szabó Imre rendőr ezredessel, rendőrkapitánnyal a Rádió 7 keddi Napraforgó című műsorában.

A megelőzés a legfontosabb

Az elmúlt pár hét folyamán a Rádió 7 Napraforgó műsorában sorra vettük az adáskörzetbe tartozó rendőrkapitányságok tevékenységét. Az apropót az adta, hogy minden év első negyedében kapják meg a kapitányságok az országos, illetve az önkormányzati értékelés az előző éves munkájukra. Egy-egy műsort szenteltünk Hódmezővásárhely, Makó, Kistelek, Csongrád, Szeged, illetve jelen esetben Szentes Rendőrkapitányságának.

Általánosságban elmondható, hogy a felvonuló rendőri erők mindegyike jól, sőt kiemelkedően teljesített a tavalyi évben. Az is egy általános tapasztalat volt, hogy a 2016-os esztendő nem bizonyult könnyűnek, sok nehézség tarkította az évet. A legnagyobb ezek közül a migrációs nyomás okozta plusz terhek, ami – bár a 2015-ös évhez képest valamelyest csökkent, de azért így is – meglehetősen sok feladatot adott a kapitányságoknak. A határon végzett, illetve a mélységi ellenőrzések mellett azonban az elsődleges célja mindegyik rendőrkapitányságnak az volt (és az idei évben is az marad), hogy az illetékességi területükhöz tartozó településeken élők biztonsága adott legyen.

Szentes esetében is érvényesek ezek az általános trendek. A 100 ezer lakosra vetített regisztrált bűncselekmények száma 2010-hez képest majd’ a felére csökkent: míg 2010-ben 4632 esetet regisztráltak, addig a 2016-os évben 2574-et regisztráltak. Ebből a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 233.

A közlekedéssel kapcsolatos észrevételek is szerves részét képezték a műsoroknak. Kiemelten foglalkozik ezzel a kérdéssel a Szentesi, de általában az összes rendőrkapitányság is. Az ittas vezetés visszaszorítása mindegyik állomáson prioritást jelent. Ennek érdekében a fiatalkorúak számára különféle közlekedésbiztonsági programot szerveznek. Szentesen 2016-ban 60 olyan közúti baleset történt, amely személyi sérüléssel járt.

A megelőzés a legfontosabb

Balogh-Szabó Imre

Balogh-Szabó Imre rendőr ezredes kifejtette a műsorban, hogy a bűn- és balesetmegelőzésre, a prevencióra nagyon nagy hangsúlyt fektet a rendőrkapitányság. Az elmúlt évben a különféle korosztályok, csoportok számára rengeteg programot szerveztek, amelynek célja az volt, hogy felhívják a figyelmet egy-egy problémára. Ilyen volt például az ún. Táblavadász akció, amelynek keretében a lakosoknak az volt a feladata, hogy fotózzanak le közlekedés szempontjából problémás helyeket, szituációkat. Illetve a kerékpárosok számára is külön programokat szerveztek.

ÉR.