2018. január 22. hétfő, Vince
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
k / -0°C
sze / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-12-21 10:08:09

A makói fokhagyma simán leveri a kínait

A címben szereplő gondolatot Vas Róbert makói gazdálkodó mondta csütörtökön a városházán. Ő azon hat helyi hagymatermelő egyike, akiket az önkormányzat az első alkalommal kiírt pályázatán támogat. A gazdálkodók azért kapnak 3-3 millió forintot, hogy újból előtérbe kerülhessen a jó minőségű makó vörös-, fok- és dughagyma az olcsóbb, de silányabb külfödi vetélytársakkal szemben.

A makói fokhagyma simán leveri a kínait

- Egykoron Makó fontos mezőváros volt, vagyis előtérben állt a gazdálkodás, most egy kicsit turizmus fejlesztésére került a hangsúly, de nem kívánunk megfeledkezni a település hírnevét is öregbítő hagymatermesztőkről sem - fejtette ki csütörtökön a városházi irodájában Farkas Éva Erzsébet. A polgármester, illetve az érintettek ekkor írták alá azt a támogatási szerződést, mellyel a város a sikeresen pályázó termelőket segíti. Farkas Éva Erzsébetet hallja:

A makói fokhagyma simán leveri a kínait

A makói fokhagyma simán leveri a kínait

Nem csupán küllemre, de ízvilágban is jobb a makói. A fotó az idén szeptemberi Hagymafesztiválon készült

Kádár József település képviselő, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke kezdeményezte azt, hogy pályázatot írjon ki az önkormányzat a gazdák támogatására. Ennek köszönhetően született meg az a döntés, hogy az idén első alkalommal 3-3 millió forintot kaphatnak a nyertesek. Hatan éltek is ezzel a lehetőséggel. - Arra kérném a gazdálkodókat, hogy olyan módon is népszerűsítsék a termékeiket, így Makót is, hogy vegyenek részt minél több ilyen jellegű rendezvényen, legyen az helyben vagy esetleg máshol - tette hozzá Kádár József.

A makói fokhagyma simán leveri a kínait

A hat nyertes pályázó közül ketten: Vas Róbert és Kiss Ferenc

- Mivel a piacon többféle terménnyel kell megjelenni, így termelünk őszi és tavaszi hagymát, de foglalkozunk dug- és fokhagymával is - mondta az egyik nyertes gazdálkodó. Vas Róbert szülei, de a nagyszülei is a földből éltek, így őket követve választotta ő is ezt a foglalkozást, hiszen ebbe nőtt bele. - Mikor 1991-ben leérettségiztem, akkor kezdődtek a földek visszaadása, s én éltem is ezzel a lehetőséggel - árulta el a termelő. Vas Róbert elmondta: a szélsőséges piaci viszonyok miatt a termények eladásából képtelenség fejleszteni, így a kapott 3 millióból a fokhagyma betakarítását végző gépet vásárolna. Kérésünkre összehasonlította a makói hagymaféléket a külföldi vetélytársakkal is, íme:

A makói fokhagyma simán leveri a kínait

A makói fokhagyma simán leveri a kínait

A gazdálkodók érdekvédelme is nagyon fontos

- Lassan huszonöt esztendeje foglalkozunk a családi gazdaságban hagymával - vette át a szót Kiss Ferenc. Miután a gazdálkodó megköszönte a város által nyújtott anyagi segítséget, röviden össze is foglalta, mire fordítják ezt az összeget. - Manapság szinte nem lehet megfelelő napszámosokat találni, így nincs elég ember ahhoz, hogy megfelelően tudjunk gazdálkodni - kezdte Kiss Ferenc. Gazdatársához hasonlóan ő is a betakarítást szerretné gépesíteni.

A makói fokhagyma simán leveri a kínait

Munkatársunktól. K.