2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Köd / -1°C
h / -0°C
k / -0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-01-30 18:35:07

A magyar történelemről anekdotáztak

Január 22-én ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját, így a Vásárhelyi esték évnyitó előadásának is ez az alkalom adta az apropót. fényesi Tóth János a Vásárhelyi esték szerkesztő-műsorvezetője ezúttal az anekdotakincs rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket a Németh László Városi Könyvtárban.

A magyar történelemről anekdotáztak

A szerkesztő véleménye szerint a Magyar Kultúra Napja alkalmából egyszerű dolga lett volna ha Kölcsey Ferenc és a Himnusz köré építi fel az estét, ám úgy gondolta, mivel a könyveket nem kapjuk véletlenül, ezért úgy döntött, hogy Tóth Béla - Magyar Anekdotakincséből, annak is a Szalay Károly által válogatott kötetétéből olvassanak fel.

A magyar történelemről anekdotáztak

Hegyiné Csernus Judit és Ditrói Zoltán, valamint fényesi Tóth János prezentálásában ismerhettük meg ezeket az anekdotákat. De hogy mi is az anekdota? A szó a görög nyelvből származik, azt jelenti „kiadatlan”. Rövid, prózai alkotás, jellemzően csattanóval, illetve erkölcsi tanulsággal végződő történet, amely az adomával ellentétben létező történelmi személyekhez kapcsolódik. A történet lehet valós vagy kitalált, de mindenképpen hihető.

A magyar történelemről anekdotáztak

A Vásárhelyi esték januári előadásán betekintést kaphattak az érdeklődők a magyar történelembe. Izgalmas és nagyon érdekes szeleteit ismerhették meg a magyar kultúrának Kinizsi korától, egészen Ferenc József koráig.

A magyar történelemről anekdotáztak

Ezen az estén néhány szólás eredetére is fény derült, ilyen volt például az Üsse meg a guta, vagy éppen a Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Ez utóbbiról így ír Tóth Béla: „Mikor II. András királyunk keresztes hadat vezetett a Szentföldre, a sereg megpihent Spalato dalmáciai városban. A magyarok, úgy látszik, ez ájtatos útjukban sem feledkeztek meg a boroskancsóról, mert egy Makó nevű vitéz úgy megittasodott, hogy már Spalato városában azt hitte, hogy Jeruzsálemben van, és Spalatót tisztelte Jeruzsálem gyanánt.”

A magyar történelemről anekdotáztak

„Dőreség lenne azt gondolnunk, hogy a kultúra az csak a művészetek produktuma, beszélhetünk tánc-, zene-, vagy akár képzőművészetről, de a kultúra tágabb értelemben egy közösségnek a szokásait jelenti, hogyan élünk, hogyan viseltetünk másik ember iránt” – fogalmazta meg fényesi Tóth János.

A magyar történelemről anekdotáztak

A következő alkalom február utolsó hétfőjén lesz, ahol egy Nobel-díjas költő munkásságát idézik meg, akinek kitüntetése nagy vihart kavart. Ő Bob Dylan, aki nem mellesleg Oscar-, Golden Globe-, tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző és zenész.

 

RV