2018. február 23. péntek, Alfréd
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-1°C
Eső / 2°C
szo / -1°C
v / -5°C
Belföldi Hírek
Szombat Mihály | 2013-02-05 13:12:22

A magyar sertésállomány megduplázása a cél 2017-ig

Az agrártárca szeretné elérni, hogy a magyar sertésállomány 2017-ig a duplájára emelkedjen, amelyhez a sertésprogram biztosít szakmai kereteket, és amelynek megvalósításához 2,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre - mondta a vidékfejlesztési miniszter a Spar Magyarország Kft. bicskei húsüzemében tett keddi látogatásán.

A kilátásokat a miniszter biztatónak nevezte. Kifejtette: Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása után mennyiségi ugrás várható az orosz piacokon, és érdeklődés mutatkozik a minőségi magyar sertéshúsok és -készítmények iránt Kínában és Távol-Keleten is - mondta a miniszter.
Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a sertésállomány növeléséhez az idén megteszik a szükséges lépéseket. Példaként említette a minőségi magyar sertés tanúsító védjegy és nyomon követési rendszer kiépítését, a termékpálya szervezettségének növelését, valamint a genetikai állomány javítását.
A miniszter a többi húságazattal kapcsolatban elmondta: mindenhol stabilizálódott vagy növekedett az állatlétszám. Az idén további bővülésre számít a szarvasmarha, a kis kérődzők, a juhok és a baromfi esetében is.
Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) Bicske polgármestere kiemelte, hogy a Spar tevékenységeiből származik a város adóbevételének egyharmada, de a cég a munkaerőpiacon is fontos szereplőnek számít. Úgy vélte, hogy a miniszter látogatása üzenet is egyben, azt jelzi, hogy a magyar kormány támogat minden céget, amely fejlesztéseket tervez, és a magyar termékeket, a magyar családok megélhetését helyezi előtérbe.

A magyar sertésállomány megduplázása a cél 2017-ig
Horváth Ferenc, a Spar csoporthoz tartozó Tann Magyarország Kft. bicskei húsüzemének vezetője közölte, hogy a 7900 négyzetméteres üzemben 250 embert foglalkoztatnak. Évente kétezer darab szarvasmarhát és 300 ezer sertést dolgoznak fel. Utóbbiból 200 ezer saját darabolás. A hazai húsbeszerzés aránya 2012-ben 64 százalék volt, ezt 2015-ig szeretnék 90 százalékra emelni.
Évente hétezer tonna saját márkás húskészítményt gyártanak és nyolcmillió tálca húst csomagolnak. A cég éves forgalma eléri a 21 milliárd forintot.
A Spar cégcsoport mintegy négyszáz áruházzal rendelkezik országszerte, ahol több mint 11 ezer embert foglalkoztatnak. Az éves forgalmuk 400 milliárd forint. A társaság 2013-ban 11,5 milliárd forintnyi beruházást tervez: részben a húsüzemet kívánják bővíteni, részben az üzleteket szeretnék fejleszteni. Ennek eredményeként több mint 160 új munkavállalót vesznek fel az idén.

forrás:MTI