2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Eső / 1°C
h / -0°C
k / 1°C
Regionális Hírek
Megyeri József | 2013-10-30 18:41:41

A lezuhant repülők kapták a főszerepet az Emlékpontban

A második világháború idején, a Csongrád megyében lezuhant lengyel repülőkről és Horthy Miklós fiának, Horthy Istvánnak a halálos balesetéről tartottak előadást szerdán a vásárhelyi Emlékpontban Roncsok „örök” álma? címmel.

A lezuhant repülők kapták a főszerepet az Emlékpontban

A Nemzeti Emlékezet Hete rendezvénysorozat keretében Roncsok „örök” álma? címmel előadást tartottak a vásárhelyi Emlékpontban.

- Az előadásom apropóját az adja, hogy az elmúlt két évben Csongrád megyében két, 1944-ben lezuhant lengyel személyzetű repülőnek tudtunk emlékművet állítani, tavaly Ruzsán, idén Szentesen – kezdte Oláh András Pál történész, aki hozzátette, a tervek szerint jövő májusban Bácsbokodon is emléket kapnak a hősi halált halt lengyelek.

A lezuhant repülők kapták a főszerepet az Emlékpontban

- Ezek a repülőgépek a varsói felkelésnek és az ellenálló lengyel honi hadseregnek szállítottak utánpótlást – folytatta a történész. Elmondta, összesen hét balesetező lengyel repülőt tudott azonosítani, de ebből kettőnek még bizonytalan a becsapódási helye.

A rendezvényen szó esett a solymári katonai temetőről is, ahol a brit kötelékekben szolgáló lengyelek nyugszanak.

A lezuhant repülők kapták a főszerepet az Emlékpontban

Ezt követően Magó Károly repüléstörténeti kutató előadása következett. - Horthy István kormányzóhelyettesnek, Horthy Miklós fiának balesete egy olyan történet, amely hetven év elteltével is érdekes. A magyar repülőbalesetek közül az 1942. szeptember 20-ai, a Belgorodi területén történő katasztrófához kapcsolódik a legtöbb legenda, tévhit – nyilatkozta Magó Károly, aki ismertette, a zuhanás reptechnikai hiba miatt történt, de ez nem a pilótafülkében dőlt el, hanem sok apró tévedés következménye.

Megyeri József