2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Felhős / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2016-04-04 12:12:40

A lelkész-helytörténészre emlékeztek

A Hírös Makaiak éve rendezvénysorozat kapcsán hétfőn Szirbik Miklósról emlékeztek meg a városban. A neves református lelkész és helytörténész főtéren álló szobrát, valamint az ótemplomban lévő emléktábláját is megkoszorúzták.

A lelkész-helytörténészre emlékeztek

Szirbik Miklós nem csupán a makói reformátusok, hanem a város valamennyi polgára számára jelentős személy volt. Az egykori református lelkész nem csupán templomot emeltetett, iskolát alapított, hanem helytörténészként kutatta a Maros-parti város múltját. Születésének 235. évfordulóján, hétfőn róla emlékeztek meg több makói helyszínen is.

A lelkész-helytörténészre emlékeztek

Megkoszorúzták a főtéren álló szobrát, majd az ótemplomban lévő emléktábláját. Szirbik Miklós ugyanis ebben a templomban teljesített szolgálatot 1817-től egészen az 1853-ban bekövetkezett haláláig. - Szirbik 1781. április 3-án született, s ezen a jeles évfordulón nem csupán koszorúzással, kiállítással tisztelegtünk előtte, hanem a síremlékét is rendbe tettük - tudtuk meg a nemrég alakult Szirbik Miklós Egyesület elnökétől, Forgó Gézától.

A lelkész-helytörténészre emlékeztek

Az egyesület egyik legfontosabb feladata, hogy ápolja mind az egyház, mind a város krónikásának emlékét. Az önkormányzattal közösen - hiszen a testület a 2016-os esztendőt a Hírös Makaiak évének nyilvánította, s ennek kapcsán szervezték meg az egy hónapig tartó Szirbik-programsorozatot is - fordítanak kiemelt figyelmet az emlékezésre.

A lelkész-helytörténészre emlékeztek

Az ótemplomban hétfőn tartott ünnepségen a Kálvin téri Református Általános Iskola diákjai és tanárai is részt vettek. A gyerekek gitárkísérettel zsoltárokat énekeltek. Ezt követően Farkas Éva Erzsébet polgármester vezetésével az önkormányzat, valamint a Szirbik Miklós Egyesület, illetve mások is megkoszorúzták Szirbik Miklós márványtábláját.

A lelkész-helytörténészre emlékeztek

Munkatársunktól. K.