2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-09-09 14:28:03

A legritkább érme a legértékesebb

Negyedik alkalommal rendezték meg a Hódmezővásárhelyi Filatéliai és Numizmatikai Börzét Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban szombaton.

A legritkább érme a legértékesebb

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban nemcsak nézegetni, cserélgetni és megvásárolni is lehetett a különféle bélyegeket, és érméket. Gyűjtők várták az érdeklődőket és vásárlókat, számos érdekes "múltőrző" termékkel.

A legritkább érme a legértékesebb

A filatélia szó bélyeggyűjtést jelent, a postabélyegek gyűjtésével, tanulmányozásával és cseréjével foglalkozó tevékenységet jelöl. Csatlós Árpádné Mariann, a Hódmezővásárhelyi Bélyeggyűjtő Kör egyik szervezője, az internetes Bélyegklub egyik alapítótagja elmondta, a bélyeggyűjtésnek sokféle területe létezik, beszélhetünk postatiszta, vagy lebélyegzett bélyegről, de lehet témaköröket is gyűjteni: állatokról, ünnepnapokról, Nobel-díjasokról, sportról és még sorolhatnánk. A beszerzésükben nagy segítséget jelenthet a mostani börze is, illetve a különféle cserenapok, vagy az internet. A börzén találkozhattunk mindenféle bélyeggel: akadtak állatosak, postabélyegek, de csodaszép képeslapok is szerepeltek a kínálatban.

A legritkább érme a legértékesebbCsatlós Árpádné

Meseszép és különleges érmék, a legkülönfélébb korokból várta a látogatókat. Dékány Tamás, numizmatikus 20 éve foglalkozik érmegyűjtéssel komolyabban, noha már gyermekként is érdeklődött irántuk, amikor nagymamája ezüst 5 pengőseivel játszott.

A legritkább érme a legértékesebb

"Sok mindent megtalálnak nálam az érdeklődők, köztük a mai magyar érmékből láthatnak darabokat, amiket most adott ki a Magyar Pénzverő, de 1946-ig visszamenőleg is találunk érméket. A Horthy – korszakból, Ferencz József időszakából is akadnak érméim, de római pénz is akad a kínálatban" – tudtuk meg Dékány Tamástól, aki arra is kitért, hogyan lehet az érméket gyűjteni, mi látható egy érmén, és mit jelent az, hogy ha valaki, hozzá hasonlóan komolyabban foglalkozik a numizmatikával:

„Ilyen jellegű börzéken, mint a mostani, vagy az internet áll elsősorban a rendelkezésére a gyűjtőknek, továbbá a Magyar Pénzverő is folyamatosan adja ki az emlékérméket. Akit komolyan érdekel ez a hobbi, az utána olvas dolgoknak, melyik korszak mit adott ki, és ebből választja ki azt a részt, amelyből gyűjteni szeretne. Mindent nem lehet gyűjteni. A régebbi érméken általában a fejedelmek vagy a királyok arcképe látható, és köré írva az évszám. A mai forgalmi pénzeken a címer, vagy Magyarország valamely jellegzetessége fedezhető fel” – mondta a numizmatikus, majd hozzátette, nagyon sokféle érme létezik, arany, ezüst, réz, alumínium, újezüst, króm, nikkel és még sorolhatnánk.

A legritkább érme a legértékesebbDékány Tamás

Az, hogy mely’ érme a legértékesebb, más szóval a legdrágább, nem a kora dönti el, hanem az, hogy mennyire nehéz beszerezni, mennyire ritka. Dékány Tamás kínálatában akadt olyan érme, amely 450.000 forintba került. Az 1906-ból származó húszfilléresért cserébe tehát komolyan a zsebünkbe kellett volna nyúlni. Költséges hobbi is lehet, ugyanakkor, mint minden más terület, amellyel szívesen és szenvedéllyel foglalkozik az ember, megéri az anyagi áldozat is.

A legritkább érme a legértékesebbÁcs Helga