2018. február 19. hétfő, Zsuzsanna
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
0°C
Tiszta / -1°C
k / 0°C
sze / 2°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-02-27 18:34:47

A különös és a furcsa megértésének nyomában

Az Art.Pagony Művészettörténeti Önképzőkör immár 11 éve rendezi meg nyílt foglalkozásait, ahol betekintést kapnak a „kívülállók” is a csoport tevékenységébe, abba, mi foglalkoztatja őket jelenleg. A hétfői előadássorozaton a semmihez sem hasonlítható manierizmus irányzatát hozták közelebb a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár közönsége számára.

A különös és a furcsa megértésének nyomában

Az önképzőkör 12 éve alakult. Egy rendkívül lelkes csapat jött létre Cserjés Katalin egyetemi docens vezetésével, akik kronologikus rendben dolgozzák fel a művészet történetét.

A különös és a furcsa megértésének nyomában

Alaposságukat hűen tükrözi, hogy a 12 év alatt még „csak” a manierizmusnál tartanak. Szemléltetésként álljon itt még egy számadat: hat évet foglalkoztak a reneszánsszal. Hetente gyűlnek össze a tagok a Németh László Városi Könyvtárban, hogy kutakodjanak, elemezzenek, de mindenekelőtt tanuljanak, értsenek, szeressenek.

A különös és a furcsa megértésének nyomában

Ormos Zsuzsa

Talán ez utóbbiról szól leginkább az önképzőkör, ahova nemcsak a tudást szomjazó emberek mennek el, hanem már-már barátok. 2007 óta tagja a csoportnak Ormos Zsuzsa nyugdíjas rajztanár, aki először a szakma iránti elhivatottságból ment el a foglalkozásokra, majd a nyugdíjas évek beköszöntével is ott ragadt, hiszen csodálatos dolgokkal gazdagodott az órákon. „Mint nyugdíjasnak egy nagyszerű rendszerességet hoz az életembe. Másrészt állandóan jár az agyam, kapok feladatot, fel kell dolgozni bizonyos témákat. Kirándulgatni is szoktunk, egy nagyszerű csapatról beszélünk, tehát mint közösségbe is hihetetlenül jó közéjük jönni. És gyönyörű dolgokat csinálunk” – foglalta össze élményeit Ormos Zsuzsa, aki ezúttal El Greco festészetébe kóstolt bele, azon belül is a Laokoon című festménye ragadta meg leginkább a képzeletét.

A különös és a furcsa megértésének nyomában

A hétfői est témája a manierizmus volt, amellyel egy évet foglalkozott a csoport.

A különös és a furcsa megértésének nyomában

Cserjés Katalin

Cserjés Katalin, az önképzőkör vezetője elmondta, hogy a manierizmus a reneszánszt követő egyfajta átmeneti korszak, amelynek létét, külön névvel illetését sokan vitatják is. Főbb jellemzői közé tartozik az egységes tér hiánya, a tükrözött, áttetsző terek alkalmazása, a bizarr, szokatlan, groteszk motívumok, különös ötletek alkalmazása, a megnyúlt, kicsavarodott, súlytalan (de óriás) testek alkalmazása, valamint a féktelen fantázia. A csoport közös kutakodásaik alkalmával sok érdekes művészt fedezett fel. Erről, és a manierizmus egyéb jellemzőiről hallgathatják meg Cserjés Katalint:

A különös és a furcsa megértésének nyomában

A rendezvény résztvevői összesen nyolc előadást hallgathattak meg a manierizmus kapcsán hétfőn, de a képes, szöveges beszámolókat, vers és zene is kiegészítette, illetve a könyvtár előcsarnokában egy kiállításon is összevethettek egy-két festmény reprodukcióján a jellegzetes reneszánsz és manierista stílusjegyeket.

A különös és a furcsa megértésének nyomában

Sandro Botticelli Tavazs című festményén Flora alakjának összehasonlítása Giuseppe Arcimboldo Florájával

A csoport ezután a barokkal kezdi meg foglalatosságait. Mellette továbbra is szervezik kirándulásaikat (legutóbb Firenzében jártak, a következő úti cél pedig a déli végek lesznek), hogy a könyvek lapjain megcsodált ecsetvonásokat élőben is szemrevételezzék.

A különös és a furcsa megértésének nyomában

ÉR.