2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Rádió 7 hírei
Soós Kata | 2017-04-15 09:43:51

A kukorica védelmében

Minden év időjárása más és más kihívások elé állítja a mezőgazdasággal foglalkozókat. A 2017-es év is kemény megpróbáltatások elé állította a gazdákat, ugyanis az éves csapadékmennyiség nagyon alatta maradt a vártnak. Sipos József, a Bayer Hungária Kft. Csongrád megyei területi képviselője adott néhány tanácsot a gazdatársaknak és kert tulajdonosoknak a kukorica védelmének érdekében.

A kukorica védelmében

A kukorica vetőmag már a földben van, és nagyon fontos odafigyelni, hogy víztakarékosan és gyommentesen, tápanyag takarékosan kell gazdálkodni annak érdekében, hogy megőrizzük a vizet és a tápanyagtartalmat a talajban. Ennek a legfontosabb feltétele, hogy megfelelő kelés biztosítása mellett, gyommentesen tartsuk a kukoricaállományt. A gyommentesség feltétele, hogy egészen a csírázó kukoricától a betakarítás végéig tiszta és gyommentes legyen az állomány. Ezt hívjuk helyes gyomszabályozásnak.

A Bayer Hungária Kft több termékkel jelenik meg és segíti ebben a partnereit. Az első nagy készítménycsalád a vetés utáni, kelés előtti család, amelyek nagyon szépen dolgoznak akkor, ha megkapják a 15-20 mm bemosó csapadékot. Itt meg lehet említeni az Adengo 0,44 l/hektár , illetve a Merlin Flexx 0,3-0,4 l/hektáros dózisát.

Állományban, ha nem akkor végezzük a gyomirtást, nem szabad engedni, hogy a gyomok elszaporodjanak. Ebben az esetben a Monsoon Active nevű Bayer készítményt lehet alkalmazni, 2l/hektáros dózisában, amely főleg egy és kétszikű, míg a Capreno kiemelten kétszikű és egyszikű gyomok ellen ad azonnali gyors védelmet. A takarmánykukoricában megkésett kezelések esetén, illetve alkalmazható csemege, hibrid és popcorn kukoricában, valamint állományban, mákban. Késői kezelésre a Laudis termék 2 l/hektár dózisban áll rendelkezésre, amely nem okoz stresszt a kultúrnövénynek.

Tisztelettel áll a kedves partnerek és termelő kollégák rendelkezésére Sipos József növényorvos. Telefonszáma 06-20-519-2745. E-mail címe, jozsef.sipos@bayer.com. Illetve bővebb információért a www.agro.bayer.co.hu oldalra is ellátogathatnak.

sk