2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-5°C
Felhős / -2°C
v / -5°C
h / -5°C
Rádió 7 hírei
Szabó Viktor | 2017-11-11 17:47:09

A közönség és a böllérek nyertek Balástyán

A 3 plusz 2 zenekar alig tudta elhagyni a XVII. Balástyai Böllérfesztivál színpadát, ugyanis a közönség addig tapsolt, és skandálta a visszahívó dallamokat, hogy az együttesnek nem volt más választása, sokadjára is el kellett játszania egy ráadás nótát.

A közönség és a böllérek nyertek Balástyán

A pénteki fergeteges hangulat után a szombat reggel is muzsikaszóval indult Balástyán. A Balástyai Big Band zenekar már a kora reggeli órákba rázendített, és a közönség sorai között „megbújva” fújta az ébresztőt. Míg a látogatók ébredeztek, a böllérek szépen, gondosan előkészültek a napi teendőkhöz. Felállították a padokat, élezték a késeket és megitták a napindító pálinkákat.

A közönség és a böllérek nyertek Balástyán

A szombati napot Újvári László, Balástya polgármestere nyitotta meg. Beszédében kitért arra, hogy az elmúlt 16 alkalommal minden évben fejlesztették a fesztivált, mind gasztronómiai, mind szórakozás tekintetében.

Megtisztelő számomra, hogy jelen vannak a testvértelepüléseink is. Az időjárás kegyes hozzánk, ami szinte garancia arra, hogy sikeres lesz a rendezvény. Ez a közéleti esemény a településünk programtárában a jeles napok között van. Ez a település ünnepe, a falu napja. 16 évvel ezelőtt, mikor elkezdtük az első Böllérnap megszervezését, első sorban a hagyományok ápolása vezérelt minket. Azóta minden évben bővült a program, és mára már dominál a feldolgozott termékek bemutatása. A szórakoztatásról és a kulturális lehetőségekről sem szabad megfeledkezni. Ezeket minden évben várják, és figyelik, hogy kik lesznek a fellépők. Ilyenkor Balástya apraja nagyja megmozdul, és összefog. Egy kicsit mindenki vendéglátónak, házigazdának érzi magát” – mondta el Újvári László.

A közönség és a böllérek nyertek BalástyánÚjvári László

A megnyitó után a Tápióbicskei 1848-as Hagyományűző Tüzércsapat közreműködésével eldörrent az ágyú, ami a disznóvágás kezdetét jelentette. A böllérek szépen sorban kezdték meg a sertések feldolgozását, egészen az elkábításától a kész ételek elkészültéig. Az elkészült finomságokat szigorú és szakavatott zsűri értékelte. A bírálást a Szabadtűzi Lovagrend tagjai végezték, élükön Németh Józseffel.

A közönség és a böllérek nyertek BalástyánA zsűri elnöke, Németh József

Barna János és csapa Szerbiából, Torontáltordáról érkeztek a Böllérfesztiválra. Reggel sült vér és máj készítésével kezdték, majd egy szerbiai specialitást, a pljeskavicat sütöttek.

Már három nappal ezelőtt elkezdtük készíteni ezt az ételt. Fele marha, fele disznóhús. Jól befűszerezzük, sóval, borssal, hagymával és különböző titkos fűszerekkel, majd 12 óránként jól átgyúrjuk. A pljeskavicat kivételesen faszénen sütöttük meg, hiszen egészen más ízt kap, mintha tárcsán sütöttük volna” – avatott be a szerb különlegesség elkészítésének rejtelmeibe Barna János.

A közönség és a böllérek nyertek BalástyánBarna János

A határon túli csapat sütött még kolbászt, ami szintén eltért a magyar ízektől, hiszen vannak eltérések magyar és a szerb fűszerek ízében. Ezen kívül főztek még parasztos disznótori paprikást, amiben volt köröm, fültő és hús is.

A főzőversenyen egy hódmezővásárhelyi csapat, a Haspárti Team is részt vett. Az előzetes terveik között nem szerepelt a Balástyai Böllérfesztivál, hiszen a csapat hölgy tagjainak egyéb családi elfoglaltságaik voltak, de a team vezetője, Bihacsy László unokájával úgy döntött, hogy mégis tiszteletüket teszik a versenyen.

Egy komplett menüsort készítettünk. Egy hagymás vérrel indítottunk, csináltunk orjalevest, készült egy toroskáposzta, egy részeges szűzpecsenye, ami fel lett csíkozva, és be lett fonva, mint egy kalács. 3 kilogramm húsból készítettünk még sütni való kolbászt is. Annyira azért sikerült a lányokat befűzni, hogy háttérmunkásként sütöttek egy tökös malacot. Sütőtök pép volt megsütve, amit malac alakúra formáltak” – mesélte el Bihacsy László.

A közönség és a böllérek nyertek BalástyánBihacsy László

A XVII. Balástyai Böllérfesztiválon tiszteletét tette Farkas Sándor, országgyűlési képviselő is. Beszédében elmondta, hogy a disznóvágások mindig is a családok legnagyobb ünnepei voltak, és a legnagyobb összetartó erő mutatkozott meg akkor, mikor egy sertés levágására vállalkoztak.

Számtalan ilyen jellegű rendezvényen veszek részt, de a Balástyai Böllérfesztivál mindig megkülönböztetett figyelmet érdemel. Ebben az összezavarodott világban, ezek a napok, ezek a pillanatok, mikor falusi gasztronómiáról beszélünk, mindig visszavezetnek minket a múltba, szüleinkhez, nagyszüleinkhez, ahol láttuk, hogy hogyan készítik el ezeket a hagyományos ételeket” – mondta el Farkas Sándor.

A közönség és a böllérek nyertek BalástyánFarkas Sándor

A húsok feldolgozás és a gasztronómiai szemle mellett a színpadon is pörögtek az események. Elsőként a balástyai óvodások léptek a világot jelentő deszkákra, és egy igazi vásári hangulatot teremtettek.

A közönség és a böllérek nyertek Balástyán

Őket a Grimm-Busz Színház előadói követtek, akik előadták az „Okos nyuszi” című vígjátékot, amiből kiderült,hogy miért is igaz a mondás, miszerint „többet ésszel, mit erővel”.

A közönség és a böllérek nyertek Balástyán

A Tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület is készült produkciókkal. Első ízben egy néptánc bemutatót láthatott a közönség, majd egy igazi tehetség lépett a színpadra, hogy énekhangjával elkápráztassa a nagyérdeműt. Miután a táncosok átöltöztek, egy modern-tánc bemutatóval tértek vissza, valamint elénekelték a „Nélküled” című dalt. A táncosok öltözködése alatt az Őszi Alkony Nyugdíjas Klub Tátika népdalköre szórakoztatta a nézőket.

A szombati nap sztárfellépője a 3 plusz 2 zenekar volt. Az élő koncertet déli 12 óra után kicsivel kezdték meg, és több mint két órán keresztül táncoltatták a megjelenteket. Más választásuk nem is igen volt, hiszen a közönség nem engedte őket haza. Egyik vissza taps után jött a másik, a zenekar pedig nem mert, és nem is próbált ellenszegülni a tömeg akaratának. A rajongók eszméletlen hangulatot varázsoltak a színpad előtt, és kijelenthetjük, hogy sikerült legyőzniük a programtervet a sok visszatapsolással.

A közönség és a böllérek nyertek Balástyán

Miután a nézősereg pihenni hagyta a 3 plusz 2 zenekart, következett az ünnepélyes eredményhirdetés, ahol kiderült, ki készítette a legfinomabb ételeket. A XVII. Balástyai Böllérfesztivált az esti bál zárja, amiről természetesen mi is beszámolunk.

A közönség és a böllérek nyertek Balástyán

A fesztivál színpadi műsorvezetője Soós Kata, a Rádió 7 és a Promenad.hu munkatársa volt.

A közönség és a böllérek nyertek BalástyánSoós Kata

 

Sz.Viktor