2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Regionális Hírek
Megyeri József | 2017-01-06 15:03:49

A kórházba költözik a tüdőgondozó

A Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza a „Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására - a gazdaságilag hatékony struktúra-átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítására” című pályázat kapcsán összesen 76,4 millió Ft-t nyert. Ebből az összegből 2017-ben olyan beruházások kerülnek megvalósításra, melyek a kórház fenntartásának költségeit csökkentik, ugyanakkor javítják a betegellátáshoz tartozó infrastruktúra színvonalát.

A fejlesztés legjelentősebb része a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központtal közösen megvalósítandó program, a Hódmezővásárhelyi Tüdőgondozó Intézet beköltöztetése a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhelyi telephelyére, mely beruházásra a Szakkórház 54,6 millió Ft-t nyert.

A Tüdőgondozó Intézet Hódmezővásárhely és vonzáskörzete lakosai számára (60 ezer fő) a tüdőgyógyászati ellátást és a tüdőszűrést végzi. A Gondozó jelenleg egy régi, 1940-es években épült, erősen leamortizált lakóépületben működik, melyben nem biztosítható a korszerű, akadálymentes, komfortos betegellátás. Hátránya az is, hogy messze van a helyi lakosság ellátását biztosító szakrendelőktől és kórháztól.

A pályázaton elnyert összeg lehetőséget ad arra, hogy a két kórház összefogásával egy új Tüdőgondozó kerüljön kialakításra, melynek a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ ad otthont egy használaton kívüli épület teljes rekonstrukciójával. Így létrejön egy korszerű, akadálymentes, esztétikus tüdőgondozó tüdőszürőállomással.

A rendelő műszeres felszerelését, melynek kiemelkedő eleme az új digitális röntgenberendezés a Szakkórház biztosítja a pályázati forrásból. Ez kiváltja az eddigi elavult 3 db hagyományos röntgen készüléket és sokkal jobb minőségű, elektronikusan rögzíthető és továbbítható röntgenfelvételt készít.

A terv megvalósítását követően Hódmezővásárhely egy új, modern, könnyen megközelíthető, akadálymentes tüdőgondozóval gazdagodik, ami sokkal kényelmesebb ellátást biztosít, és lehetőséget ad a szakrendelők közötti együttműködésre, konzíliumra. További előny a képalkotó eszközök közötti kommunikáció, melynek következtében a páciens röntgenképe a betegellátásba bevont összes orvoshoz eljuthat. Így elkerülhető a felesleges röntgenvizsgálat, mely sugárterhelés, betegkomfort és a költségek szempontjából egyaránt fontosak.

A kórházba költözik a tüdőgondozóFotónkon a vásárhelyi kórház

A pályázati program további elemei a betegellátáshoz kapcsolódó infrastruktúra racionalizálását szolgálják, melyek javítják a gazdaságosságot.

A Dél-Alföldi régió kórházainak együttműködésével több megyén átívelő fejlesztés valósul meg a mosodai szolgáltatások költségcsökkentése érdekében, melynek eredményeként a Békés Megyei Központi Kórház gyulai telephelyén lévő korszerű mosoda látja el a régió kórházainak a mosodai szolgáltatást. A projekthez a Szakkórház is csatlakozott, 5,3 millió Ft értékben textília, valamint raktározásra és szállításra alkalmas eszközök beszerzését valósítja meg a pályázat keretében. Az új mosoda a méretgazdaságossági elv megvalósulásával költséghatékonyan tudja ellátni a tevékenységet, hosszú távon biztosítva az együttműködő kórházak részére a működési költségek optimális szinten tartását.

A sterilizálási tevékenység racionalizálására 13,4 millió Ft támogatást nyert a Szakkórház, melynek keretében a központi sterilizálási tevékenység megszüntetése kerül az intézményben és a sterilizálás szolgáltatásként kerül igénybe vételre a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Központi sterilizáló egységétől, mely rendelkezik az ehhez szükséges kapacitással.

Nagyértékű informatikai eszköz beszerzésére 3,1 millió Ft-t fordíthat az intézmény, melynek keretében a jelenleg bérleti konstrukcióban üzemelő, szerver és a kórház informatikai rendszerét védő tűzfal saját eszközökkel történő kiváltása valósulhat meg, mely gazdaságilag hatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé.

Forrás:

Csongrád Megyei

Mellkasi Betegségek Szakkórháza