2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-0°C
Tiszta / 2°C
h / -0°C
k / 2°C
Regionális Hírek
Soós Kata | 2017-01-10 07:05:43

A kisteleki három király a Vatikánban járt

Ferenc pápa újévi szentmiséjére hívta meg a Kisteleki Betlehemes csapat három királyát, a diákok az első sorban, a bíborosok félkörében foglalhattak helyet, mindenki velük akart fotózkodni, és a vatikáni rádió még riportot is készített a kistelekiekkel.

A kisteleki három király a Vatikánban járt

A Kisteleki Betlehemezők csapata Harmat József hitoktató vezetésével miután megnyerte a 600 éves betlehemezés hagyományára épülő Kárpát-medencei Nemzetközi Betlehemes Vetélkedőt csodálatos jutalomban részesült: 8 napos jutalomnyaraláson vettek részt Horvátországban az Adriai-tenger partján, és Ferenc pápa meghívására egy hetet tölthettek Olaszországban, Rómában, a Vatikánban december 29-től január 4-ig – írja a kistelekjaras.hu.

Ferenc pápa újévi szentmiséjére hívta meg a Kisteleki Betlehemes csapat három királyát, akik a Nemzetközi Vetélkedőben résztvevő 3000 magyar betlehemezőt képviselték. Sándor Mihály (8. o.), Farkas Sándor (7. o.), Huszka Endre (6. o.) hittanosokat és hitoktatójukat, Harmat Józsefet érte az a megtiszteltetés, akik a Szent Péter Székesegyházban a vatikáni bíborosok soraiban helyet foglalva részt vehettek Ferenc pápa által celebrált szentmisén másik öt ország betlehemező gyermekeivel együtt. Németország, Olaszország, Svájc, Ausztria, Szlovákia és Magyarország betlehemezőinek delegációi először közösen részt vettek egy őket köszöntő szentmisén, majd este egy fogadás következett, az óévet a Vatikánban Ferenc pápa év végi hálaadó szentmiséjével és hatalmas tűzijátékkal búcsúztatták.

“Január elsején nagy biztonsági intézkedések közepette Ferenc pápa meghívójának köszönhetően kinyílt előttünk a Szent Péter Bazilika, a világ legnagyobb keresztény temploma, mely Szent Péter sírja fölé épült.

A katolicizmus szimbólumaként számon tartott római Szent Péter Székesegyház puszta adatai is ámulatba ejtettek bennünket: mintegy 15160 négyzetméternyi terület, 211 méter belső hosszúság, 132 méter magasság, 60 ezer fős befogadóképesség, 800 oszlop, 45 oltár, 390 szobor és a főkupolán kívül még további 8 kupola – nem csoda hát, hogy 120 évig építették.

A Szent Péter téren álló monumentális templom belsejében több ezer ember a lélek csendjébe burkolózva várta az újévi szentmise kezdetét jelző fanfárok ünnepi megszólalását, mely jelezte Ferenc pápa, a Római Katolikus Keresztény Egyházfő bevonulását. A pápa alázatosan, szerényen jött több száz papjával együtt, az oltárhoz menet a betlehemező gyermekek mellett haladt el, majd a szeretet hangján köszöntött bennünket. A szentmise végén a Szent Péter téren százezres tömeg várta Ferenc Pápa Urbi et Orbi világnak szóló áldását. A pápa imádságában a betlehemi istállóra irányította a hívők figyelmét, és a következőket mondta: “Szeressétek a jászolban fekvő törékeny gyermeket, aki szikraként az emberek szívében lángot gyújtva jobbá tesz titeket. Szeressétek Máriát, az édesanyát, aki igent mondott az örömhírre, Isten szolgálatába állva szeretettel nevelte gyermekét, a világ Megváltóját. Szeressétek Józsefet, az ácsot, aki oltalmazta, védte a gyűlölettől, a gőgtől, a veszélytől a családot. Szeressétek egymást, amint én szeretlek titeket. Csak így tudtok győzni minden gonosz fölött. Menjetek a világba, falvaitokba, városaitokba, vigyétek az isteni békességet, szeretetet családjaitokba, közösségeitekbe, hogy Krisztus Teste áthassa a világot. Isten áldjon titeket testvéreim.”

A pápai áldás végén több ezer ember ünnepelve kiabálta: Éljen a mi pápánk, éljen Ferenc Pápa.

Egy életre szóló élményt kaptunk, amit soha nem felejtünk el. Köszönet Nagy Sándor polgármester úrnak, és Kistelek Város Önkormányzatának, hogy lehetővé tették utazásunkat. Köszönet a gyermekek szüleinek, akik segítették felkészülésünket, és köszönet a gyermekeknek, akik méltóképpen képviselték hazánkat és Kistelek városát. A kisteleki betlehemi három királyról több ezer fénykép készült a világ minden földrésze számára. Köszönjük minden kedves kistelekinek, aki lélekben velünk volt, és hozzájárult sikerünkhöz. Áldott, békés új esztendőt kívánunk!

Bízzuk Újra Életünket Krisztusra” – közölte Varga-B. József, az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány Elnöke.

A legszebb jelmezt viselő három kisteleki királynak nem volt egyszerű a botokkal bejutniuk a Vatikánba, ugyanis az ottani szabályzat szerint ezek fegyvernek minősülnek, összesen kilenc biztonsági kapun kellet átjutniuk, mire a kilencedik kapunál felfüggesztették a szabályzatot az őrök, elárulta el portálunknak hazaérkezésüket követően Harmat József. A kistelekiek az első sorban, a bíborosok félkörében foglalhattak helyet a misén, a pápai emelvényétől körülbelül 5-6 méterre. Mikor Ferenc pápa bevonult a kíséretével, viccesen mutatta a kisteleki diákoknak, hogy neki is van egy botja. Legnagyobb élményük mégis az volt, mikor a szentmiséről kifelé jövet meglátták magukat a hatalmas kivetítőn, amit a helyszínen 60 ezren követtek. Óriási volt a felhajtás körülöttük, mindenki velük akart fotózkodni, a vatikáni rádió még riportot is készített a kistelekiekkel.

Forrás: szegedma.hu

Fotó: kistelekjaras.hu