2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-02-17 11:57:33

A jövőnek hagytak nyomot

Rengeteg, összesen 340 különféle pályamunka érkezett be a Hagyj nyomot a jövőnek! című pályázatra, így a nagy többségüket lefotózták, s pendrive-ra másolva teszik bele abba az időkapszulába, melyet az új makói Makovecz-könyvtár alapköve mellé kerül. A legjobb alkotásokból pénteken kiállítás nyílt az ideiglenes könyvtárban.

A jövőnek hagytak nyomot

A makói új Makovecz-könyvtár alapkövét péntek délután rakják le ünnepélyes keretek között. Egy időkapszula is kerül mellé, melybe olyan dolgokat raknak, melyek napjainakra utalnak, így például most használatban lévő pénzt is. Hagyj nyomot a jövőnek! címmel pályázatot is hirdettek, ahol azt kérték a makóiaktól, hogy küldjenek be olyan novellát, verset, képzőművészeti alkotást, mellyel üzenni kívánnak az utókornak. - Nagy örömünkre 340 alkotás érkezett be, a legfiatalabb pályázónk 6, a legidősebb pedig közel 80 esztendős - nyilatkozta Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum és Könyvtár igazgatója.

A jövőnek hagytak nyomot

Az ideiglenes helyen működő könyvtárban péntek délelőtt kiállítás nyílt a munkákból, valamint jutalmazták a legjobbakat. A Hagymás Makó Nyugdíjas Klub tagjai és a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Návay Lajos Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának diákjai például írásban hagytak nyomot a jövőnek. A Bartók iskola tanulója, Torma Ottó egy olyan makettet készített, mely a Makovecz-féle épületekre utal. Ugyancsak bartókos gyerekek egy üvegpalackot hoztak, azzal a kikötéssel, hogy csak 2050 után lehet kinyítni, így titokban maradt az üzenetük.

A jövőnek hagytak nyomot

A következő eredmények születtek. Általános iskola alsó tagozatos korcsoportban: 1. Halasi Zsóka (Bartók iskola, első osztályos), 2. Báthory Anikó (Almási iskola, második osztályos), 3. Czene Győző (Bartók iskola, negyedik osztályos). Felsős korcsoportban: 1. Török Jázmin Viktóra (JAG, hatodik osztályos), 2. Selmeczi Amina (JAG, hatodik osztályos), 3. Németh Lea Patrícia (JAG, hatodik osztályos). Középiskolás korcsoportban: 1. Pulics Apollónia (JAG, kilencedik osztályos), 2. Czizmadia Tünde (JAG, tizenegyedik osztályos), 3. Keresztúri Dávid és Rácz Zoltán (JAG, tizedik osztályosok).

A jövőnek hagytak nyomot

A díjakat Oláh Nóra művésztanár és Toldi János települési képviselő adta át. A középiskolások között második helyen végző Csizmadia Tünde érdekes képpel készült, ugyanis a festményén a régi és az új könyvtár, valamint az iskolája is együtt szerepel. De pontosan hogyan is, illetve miért ezt a témát választotta, azt a diáklánytól itt hallja:

A jövőnek hagytak nyomot

A jövőnek hagytak nyomot

Munkatársunktól. K.