2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
0°C
Felhős / 2°C
h / 0°C
k / -1°C
Rádió 7 hírei
Szabó Viktor | 2018-01-10 10:37:28

A jövő tűzoltó eszköze

Szombaton kiégett egy lakás Hódmezővásárhelyen, a Hódtóban. Sajnos elég egy apró figyelmetlenség, hogy bekövetkezzen a tragédia, azonban egy új fejlesztésű tűzoltó készüléknek köszönhetően könnyedén meg lehet fékezni a lángokat.

Január hatodikán hajnalban a hódmezővásárhelyi Hódtóban kiégett egy hetedik emeleti lakás. A tűz során egy férfi az életét vesztette. Óriási tragédia ez a lakás tulajdonosának, aki az életét vesztette, tragédia a családnak és azoknak is, akiknek károsodott a lakása a tűz vagy a tűzoltás miatt.

Az ilyen esetek könnyen megfékezhetőek lehetnek a jövőben egy új fejlesztésű tűzoltó készülékkel. Erről kérdeztük dr. Szőllősi Sándor nyugdíjas tűzoltót, aki elmondta, hogy egy tűzeset egy olyan esemény, amit senki nem kíván, de szeretné minél könnyebben, egyszerűbben és minél kevesebb kárral megúszni.

A jövő tűzoltó eszközeDr. Szőllősi Sándor

Promenad.hu: Mit tehet az ingatlan tulajdonosa, lakója, ha tüzet észlel?

Dr. Szőllősi Sándor: Az öngondoskodás része volna az is, hogy gondoskodjunk a tűz eloltásáról valamilyen úton-módon. Azt, hogy a szombati esetnél ezt mennyire lehetett volna megoldani nem tudom, hiszen sajnos életét vesztette a tulajdonos. A tűz elterjedését azonban meg lehetett volna akadályozni.

Promenad.hu: Van egy új fejlesztésű készülék, amivel könnyedén lehet megfékezni a lángokat. Miről van szó pontosan?

Dr. Szőllősi Sándor: Van egy új high tech tűzoltó rendszer, amit a szombati esetnél is lehetett volna alkalmazni. Rengeteg előnye van ennek az új készüléknek, például az, hogy még a tűzoltóság kiérkezése előtt el lehetett volna oltani a tüzet a lakóknak. Ez egy amerikai fejlesztés, ami Magyarországra is be fog törni, még januárban. Ez a DSPA rendszer.

Promenad.hu: Mit lehet tudni erről a DSPA rendszerről?

Dr. Szőllősi Sándor: Vannak kézi oltóeszközei, amelyek 50 vagy 100 másodpercig működnek. Az 50 mp-es egy gépkocsi vagy egy egyéb, kisebb tűz eloltására alkalmas, a 100 mp-es pedig egy lakástűz megfékezésére képes. Vannak olyan eszközök is, amik egy teljes lakás kiégését is meg tudják előzni. Ez egy bedobható tűzoltó készülék, akár egy gyerek által is kezelhető. Roppant egyszerű a működése, ami pedig nagyon nagy előnye, hogy 15 évig működőképes. Nem kell ellenőrizni vagy felülvizsgálni, 15 évig működésbe hozható.

A DSPA rendszer működés közben

Promenad.hu: Miben más ez, mint egy porral oltó készülék?

Dr. Szőllősi Sándor: Nincsenek meg azok a hátulütői, mint a most használatban lévő oltóknak. Ez egy gázzal működő készülék, ami emberekre nem veszélyes, és nyom nélkül eltűnik. Olyan hatékonyan olt, hogy például egy szén-dioxiddal oltó készülék esetében 1500 gramm szén-dioxidot kell bejuttatni a légtérbe köbméterenként, ebből elég 50 gramm, hogy teljes tűzoltást végezzen.

Promenad.hu: Mekkorák ezek az eszközök, és hogyan működnek?

Dr. Szőllősi Sándor: A két kicsi akár kézben is elfér. Meg kell húzni a működtető zsinórt, be kell dobni a tűzbe, kijön belőle a gáz és már kezdi is az oltást. A nagyobb, ami a lakástűz oltására is alkalmas, már egy kicsit nagyobb, de szintén elfér a két kezünkben. A működési elve ugyan az, mint a kicsiknek, kihúzzuk a biztosítót, és be kell dobni az égő lakásba.

Promenad.hu: Hol tart a tesztelés, kapott-e már engedélyeket?

Dr. Szőllősi Sándor: Amerikában mát több éve tesztelik, és Magyarországon is voltak tesztek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság engedélyezte a használatát, tehát természetesen engedéllyel, minősítésekkel rendelkező eszköz, amit leginkább úgy lehetne jellemezni, mint a jövő tűzoltó eszköze.

A készülékekkel autót is lehet oltani

A jelenleg használt tűzoltó készülékek is hatékonyan oltják a tüzet, azonban utólagosan károkat okozhatnak. Elég csak arra gondolni, hogy ha vízzel történik az oltás egy társas házban, akkor az égő lakás alatti ingatlan beázik, illetve eláznak azok a bútorok, berendezési tárgyak is, amik egyébként a tűz miatt nem sérültek volna. Ilyen károk a DSPA rendszer használatával nem keletkeznek.

A jövő tűzoltó eszköze

Sz.Viktor