2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Tiszta / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Rádió 7 hírei
Szabó Viktor | 2017-11-09 18:10:09

A harangok is megkondultak Márton emlékére

A Márton-napi hagyományokhoz csatlakozott a hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Nádor utcai tagintézménye is csütörtök este. A lampionos felvonuláson szülők, gyerekek és pedagógusok együtt vonultak fel Újváros utcáin.

A harangok is megkondultak Márton emlékére

A legenda szerint a IV. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Márton nap a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje is, egyben a téli pihenés időszaka a természet számára. Ekkor vágták le abban az évben először a hízott libákat és az újbort is ekkor kóstolták meg először.

A harangok is megkondultak Márton emlékére

A Nádor utcai óvodában 2009-ben bevezetésre került a kompetencia alapú nevelés, amiben nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományaink ápolására. A pedagógusok kidolgozták az úgynevezett téma heteket, melyekben minden nagyobb ünnep alkalmával egy héten keresztül az adott témával foglalkoznak. Így volt ez az idei Márton-nappal is. Már napok óta készültek a lámpások, sütemények.

A harangok is megkondultak Márton emlékére

Egész héten libás gyermekdalokat, mondókákat énekelgettünk a gyerekekkel, libás meséket hallgattak, és minden nap alkalmuk volt rá, hogy a Márton-nappal kapcsolatos díszeket készítsenek. Rajzokat készítettünk az ovisokkal, és elkészültek a liba mintás mécsesek is” – mondta el Dehéné Nagy Katalin, az óvoda pedagógusa.

A harangok is megkondultak Márton emlékéreDehéné Nagy Katalin

A témahéten arra törekedtek a pedagógusok, hogy minél több oldalról közelítsék meg ezt az ünnepet. A gyerekek betekintést kaphattak az irodalmi és történelmi hátterébe, így a felvonulásra már tisztában voltak azzal, hogy miről is szól ez a nap.

A harangok is megkondultak Márton emlékére

A menetet a Pálffy Huszáregyesület két lovasa vezette fel, majd őket követték a gyerekek, szülők. Az Újvárosi Református Templomhoz érve megkondultak annak harangjai, megemlékezve ezzel a koldusok jótevőjére, Mártonra. A séta a Nádor utcán, az óvoda főbejáratánál ért véget, ahol kis ajándékokat, finomságokat kaptak a jelenlévők.

A harangok is megkondultak Márton emlékére

 

Sz.Viktor