2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Tiszta / 2°C
p / 4°C
szo / 1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-11-13 21:54:03

A hamis csak árthat

Sajnos mi emberek sokszor túl könnyen megtéveszthetőek vagyunk, és bár fontos az egészségünk, néha a pénztárcánkat jobban védjük, így hajlamosak vagyunk arra, hogy az olcsóbb, kevésbé hatékony, vagy esetenként épp ártalmas gyógymódok mellett döntsünk. Épkézláb című magazinunkban, dr. Ciortea Péter aneszteziológus belgyógyásszal arról beszélgettünk, hogyan lehet felismerni a hamis gyógyszereket, és hogyan kerülhetjük el azokat.

A hamis csak árthat

Az kétségtelen, hogy az evidencián alapuló orvoslás gyógyszerei hatékonyak, azonban az előállításuk, sajnos költséges. Ezt kihasználván akadnak olyanok, akik haszonszerzés végett, ezeket a gyógyszereket hamisítják, és olcsóbban kínálják. Jó esetben ezekben a készítményekben nincs semmilyen hatóanyag, azonban rosszabb eset is előfordul, vagyis megtörténhet, hogy mérgező anyagokat tartalmaznak. Ezért is nagyon fontos, hogy mindig megbízható helyen vásároljunk orvosságot. No, de mi is számít megbízható helynek?

Szerencsére hazánkban, de egész Európában nagyon szigorú ellenőrzésen esnek át a forgalmazott készítmények, és szigorúan ellenőrzik az útjukat is a gyártótól, gyakorlatilag a felhasználóig. Azonban például Afrikában, és Ázsia bizonyos területein sajnos, szinte mindennapos eset, hogy hamis gyógyszerek kerülnek a patikákba. A leggyakrabban hamisított gyógyszerek a potencianövelők, az antibiotikumok, az allergia elleni szerek, a szív gyógyszerek, a daganatos betegségre adható szerek és a fogyasztó készítmények.

Az interneten forgalmazott gyógyszerek között is sajnos gyakran találnak olyat a hatóságok, amelyek kimondottan károsak az egészségre. Kiskapuk mindig is voltak és lesznek is… Úgyhogy az internetes portálokon kínált gyógy készítményeket mindig kezeljük fenntartással. Persze vannak olyan gyógyszertárak, amelyek házhozszállítással is foglalkoznak, akár az interneten keresztül is elérhetők, ezekben természetesen megbízhatunk, de ezeket a netes gyógyszertárakat hivatalos oldalakon – például a cégjegyzékben is megtaláljuk, sőt, rájuk kereshetünk egy-két kattintással a fogyasztóvédelem oldalain is, illetve különböző internetes fórumokon is könnyen utána nézhetünk, és tegyük is meg! Csak akkor rendeljünk, ha megbízható a forrás!

A hamis csak árthat

Tehát a legfontosabb, hogy mindig megbízható helyről szerezzük be az orvosságokat! De emellett legyen gyanús az is, ha valami túl olcsó, illetve, ha vényköteles orvosságot vény nélkül kínálnak. A hamisítók általában arra törekszenek, hogy a hamis gyógyszer pont úgy nézzen ki, mint az eredeti, de ez sokszor nem sikerül. Nézzük meg, hogy a tabletta, kapszula úgy néz-e ki, ahogyan kell. Ha egy készítményt hosszabb ideje szedünk, ismerjük a színét, szagát, állagát, ezért, ha másként néz ki, vagy másként törik, a csomagolásán rosszul szerepel a név, vagy helyesírási hibákat találunk a használati utasításban, akkor érdemes ellenőriztetni akár egy gyógyszerésszel, akár az orvosunkkal a készítményt.

A hamis gyógyszert semmiképpen ne vegyük be, és mindenképpen jelentsük a hatóságoknak. Ez mások védelme miatt is fontos.

A gyógyszerek mellett a gyógyhatású készítményeket is hamisíthatják, ezeket is mindig megbízható helyről szerezzük be. Ezeket a szereket nem vizsgálják olyan szigorúan, és a hatóanyag tartalmukat nem minden esetben ellenőrzik. Mielőtt kipróbáljuk valamelyiket, érdemes utána nézni akár az interneten, hogy mit is tartalmaz az a bizonyos orvosság, esetleg fórumokon utána olvashatunk annak is, másoknak milyen tapasztalatai voltak vele.

Tehát a legjobb, amit tehetünk, ha mindig hivatalos patikában szerezzük be az orvosságainkat, mert annak az esélye, hogy ott hamis gyógyszert kapjunk gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Kiskata