2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-09-11 12:24:56

A Hagymafesztivál mindenkié!

Szeptember 8 és 10. között rendezték meg immár 27. alkalommal a Makói Hagymafesztivált. Makó város egyik legnagyobb fesztiválján a szakmai nap mellett számos érdekes program várta az érdeklődőket: többek között agrárfórum, hagymás ételek főzőversenye, koncertek, illetve a programsorozat három napján a Rádió 7 stábja élő helyszíni kitelepüléssel és közvetítéssel várta a látogatókat.

A Hagymafesztivál mindenkié!

A 27. Makói Hagymafesztivált Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, és Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere nyitotta meg ünnepélyesen. Lázár János, beszédében kiemelte, Makó büszke lehet arra, hogy ennyi tehetséges fiatal művésze van, akik bemutatkoztak ezen a fesztiválon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezek a fiatalok a városban képzeljék el a jövőjüket.

A Hagymafesztivál mindenkié! Lázár János

Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta, a makói hagymafesztivál több szempontot egyesít magában: szakmaiság, hagyományőrzés és kultúra is jelen van a fesztiválon.

A Hagymafesztivál mindenkié! Farkas Éva Erzsébet

A fesztivál első napján a szakmaiság volt a középpontban, A hagymatermesztés jövőjéről tartottak agrárfórumot szeptember 8-án, pénteken a makói Koronában. A Hagymafesztiválhoz kapcsolódó szakmai összejövetel célja az volt, hogy megmentsék az erre a térségre a leginkább jellemző zöldségfélét, s erre keresték a megoldásokat a jelenlévők. Az agrárfórummal kapcsolatban Kádár József, önkormányzati képviselő, a Csanád és térsége gazdakör elnökét kiemelte, több tényező is nehezíti az ezzel foglalkozók mindennapjait.

A Hagymafesztivál mindenkié!

Az agrárfórumon részt vett az Apátfalvi Gazdakör is. Zöldségektől roskadozó standjuk fogadta azokat, akik a Hagymatikum felől érkeztek a fesztiválra. A Gazdakör kitett magáért és szinte mindenből hoztak bemutatót, amit a községben termelnek. Így többek között lilahagymát, többfajta vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, uborkát, gyökérzöldségeket és fűszerpaprikát láthattunk.

A Hagymafesztivál mindenkié!

A Makói Hagymafesztivál elmaradhatatlan rendezvénye a hagymás ételek főzőversenye. Nem volt ez másképpen idén sem, szeptember 9-én, szombaton 50 főzőhelyen készültek el a finomabbnál finomabb ételek. Idén nem csak az ízeket bírálta a zsűri az elkészült ételekben, hanem a tálalást is. A 3 tagú zsűri Gáspár Bea, a Konyhafőnök VIP idei győztese, Gergely Nóra, dekoratőr, és Libor Mária (Limara) gasztroblogger voltak.

A Hagymafesztivál mindenkié! Tóthné Libor Mária, Gáspár Bea és Gergely Nóra

Gáspár Bea nem csak a zsűri tagjaként volt jelen, ő töltötte be a zsűri elnökének szerepét is, akit versenyen betöltött szerepéről és a hagymás ételekről kérdeztük. „Nem volt egyszerű a feladat, hiszen félszáznál is több ételt kellett megkóstolnunk, az ízek között én a magyarosat részesítettem előnyben" - foglalta össze a celeb. Gáspár Bea kedvenc hagymás étele a hagymaleves és a pacal.

A zsűri egyik tagját, Tóthné Libor Mária, az az Limara gasztrobloggert arról kérdeztük, milyen hagymát szeret. "Lila sonkahagymával nagyon szeretek főzni, annak is kiváló, aki kicsit érzékenyebb a hagymásra. Salátába is tökéletes. Érdemes többfélét otthon tartani, kísérletezni kell” – mondta Limara, aki a hagymapucolással járó kellemetlen könnyezés ellen gyermeke búvárszemüvegével védekezik.

A Hagymafesztivál mindenkié!

A fiatalok és felnőttek kikapcsolódásáról a makói helyi együttesek, és számos egyéb fellépő gondoskodtak. Többek között Tóth Gabi, az Edda, az Ocho Macho, a The Garde és a Haramia Együttes műsorát élvezhették a kilátogatók.

A Hagymafesztivál mindenkié!

Az EDDA frontembere, Pataky Attila munkásságukkal kapcsolatban hangsúlyozta, a mostban kell létezni, utánuk a dalaik maradnak, amelyek tele vannak üzenetekkel.

A fellépők között ott volt Janicsek Roland, fiatal makói énekes is. A 23 éves énekes nem csak magyar dalokat hozott, hanem sok angol nyelvűt is. Irodalomtanára figyelt fel tehetségére, ekkor indult el az énekesi karrier felé.

A 27. Makói Hagymafesztiválon a zenei programok mellett a civil szervezetek és helyi művészek is bemutatkoztak. Bárdi Andrea Bárdi Andrea, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók székhelyintézményének művésztanára egy közel 1 méter 60 centis madarat készített.

A Hagymafesztivál mindenkié!

A 3 napos fesztiválon a Rádió7 munkatársaival is találkozhattak az érdeklődők. A kívánságműsort pénteken és szombaton a helyszínről közvetítette a Rádió7, amelynek során, a helyszínen is kérhették a kilátogatók kedvenc zenéiket a műsorvezetőktől, ezen felül a színpadokon is találkozhattak a Rádió7 műsorvezetőivel, Kodácz Csengelével és Szabó Viktorral, akik többek között konferáló feladatokat láttak el, hozzájárulva a kiváló hangulat fokozásához.

A Hagymafesztivál mindenkié! Szabó Viktor

A Makói Hagymafesztiválon szerzett tapasztalatairól és kedvenc hagymás ételéről Kodácz Csengele ekképpen nyilatkozott:

A Hagymafesztivál mindenkié!

"A Rádió7-nek fontos Makó, a hagymafesztivál nem csak a makóiaké" - emelte ki Égető Gyula, a Rádió 7 és a Promenad.hu cég-és szerkesztőségvezetője. A fesztiválról szerzett benyomásaival kapcsolatban a következőket mondta: „Szeretettel és tisztelettel gratulálok a rendezőknek. Az árusok is igényes és vonzó áruval jelentek meg. Példát mutatott a makói rendezőség, hogyan lehet egy ilyen városi napot összeállítani. Az esemény elrendezése is nagyszerű, le van zárva a főutca. Azt gondolom, sokan és nagyon sokat dolgoztak azért, hogy jól sikerüljön a hagymanap. Nem csak makóiaknak szólt a hagymafesztivál, ezt bizonyítja az is, hogy Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Apátfalváról, Orosházáról is érkeztek látogatók. Úgy gondolom, hogy egy ilyen fontos hungarikum, mint amilyen a makói hagyma, megköveteli magának ezt a tiszteletet, és remélem, hogy egyszer olyan sok hagyma terem majd Makón, hogy hegyekben fog állni."

A Hagymafesztivál mindenkié!

Égető Gyula, a Rádió7-es, 3 napos kitelepüléssel kapcsolatban hangsúlyozta, a Rádió7-nek fontos volt, hogy részt vegyen ezen a rendezvényen, hiszen Makón is van egy frekvenciája a rádiónak, kollégái rendszeresen tudósítanak a városról. „Mint a cég tulajdonosa, szakmai vezetője, úgy gondoltam, hogy ha szeretnék látni a kollégáimat, beszélgetni velük, meg kell adni a lehetőséget nekik. Köszönöm Makó városának, hogy biztosította ezt a lehetőséget.”

A Hagymafesztivál mindenkié! Sipter Veronika (Rádió7), Boros Ilona (Rádió7) és Égető Gyula

A Rádió7 munkatársaival hamarosan ismét találkozhatnak majd Makón, hiszen szeptember 16-án 13 órától elindul az Indián Nyár a makói Hagymatikumban, melynek lebonyolításában a Rádió7 szerkesztősége kiemelt szerepet vállalt. Hogy pontosan mit, arról itt olvashatnak.

Ács Helga