2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-04-15 13:28:01

A gépeknek is kell a gondoskodás

Ma már nem tudunk meglenni a számítógépeink nélkül – a kapcsolattartás, a lazítás eszközei ezek, de rengetegen a munkájukat is asztali PC-n vagy épp laptopon végzik. Nem mindegy hát, milyen állapotban vannak. A tavaszi nagytakarítás idején a számítógépeinket is ajánlott kitakaríttatni. Erről beszélgettünk a Családi magazinban Kis Tamással a MIX PC Számítástechnikai Üzlet és Szerviz tulajdonosával.

A gépeknek is kell a gondoskodás

A melegebb időben sokan bosszankodva tapasztalják, hogy a gépek hangosabbak és lassabbak lesznek. Nyáron a legmelegebb időszakban még az is előfordulhat, hogy annyira túlmelegszenek, hogy egyszerűen leállnak, kikapcsolják magukat. Mindez azonban megelőzhető lenne, ha időről időre kitakaríttatnánk eme érzékeny és fontos eszközöket.

A kitakarítás nem tart sokáig, pár óra alatt megvan, és ha szakember végzi, egyetlen adat sem fog elveszni a művelet során, a gépünk pedig sokkal jobb állapotban lesz, mint előtte volt. Azonban ha mi magunk vesszük kézbe a dolgot, teljesen tönkre tehetjük a számítógépeket. Hogy milyen időközönként érdemes elvégeztetni a gépek takarítását, az attól is függ, hogy milyen körülmények között használjuk azokat. Egy társasházban kevesebb a por, így elég évente egyszer, azonban, ha kertes házban élünk, óhatatlanul is több por jut be az otthonunkba s így a gépünkbe is, főleg, ha van háziállatunk is, ezért ilyen esetben a félévenkénti takarítás javasolt.

A MIX PC-ben a számítógépek kitakarítását összekapcsolják a rendszer ellenőrzésével is. Ha naponta használjuk a gépeket, talán fel sem tűnik, hogy egyre lassabban indulnak, egyre nehézkesebben működnek, az apró változások pedig jelezhetik akár vírusok jelenlétét is. Tehát ezt az ellenőrzést is érdemes évente legalább egyszer elvégeztetni.

A vírusok egyébként nagyon sok gondot okozhatnak, a védekezés ellenük pedig nagyon nehéz. Ma már minden gépen alap a vírusirtó, de folyamatosan jelennek meg újabb és újabb kártevők. A reklám vírusok a leggyakoribbak, de szerencsére ezek a legkevésbé ártalmasak, bár jelentősen lelassítják a rendszert. A legújabb típus a zsaroló vírus, amely letiltja az adatainkat, nem enged hozzáférést a dokumentumainkhoz, csak amennyiben fizetünk valamekkora összeget. Több gyártó összefogott, hogy ezek ellen kitaláljanak valamit, de megnyugtató megoldás még nem született. Érdemes megelőzésként minden fontos adatunkat, dokumentumunkat egy külső tárolóra is átmásolunk, így azok biztosan megmaradnak. Az is nagyon fontos, hogy gyanús oldalakra, hirdetésekre ne kattintsunk rá. Az online filmek is sajnos igazi vírus-tanyának számítanak, ezekkel is csak óvatosan!

A gépeknek is kell a gondoskodás

A vírusirtó programok hasznosak, de sokszor nem elegendőek, szükséges időnként egy szakemberrel átvizsgáltatni az egész rendszert, hisz rejtett mappákban, elbújva ott lapulhatnak a kártevők, amiket egy gyakorlott szem azonnal tud azonosítani, és törölni, míg laikusként talán olyan file-okat is törölhetünk, amik szükséges egy-egy program működéséhez. Ha azt érezzük, hogy lassabb a gép a megszokottnál, azonnal nézessük meg, ne várjuk meg, míg a kártevők felemésztik minden adatunkat. Ha ez bekövetkezik, csak úgy oldható meg a probléma, ha mindet törlünk a gépről, és újratelepítünk minden egyes programot, persze ahhoz, hogy ezt meg lehessen tenni, szükség van a telepítő lemezekre, és a kódokra, így ezeket soha ne dobjuk el!

Ha szeretnének új számítógépet, vagy szeretnék bővíteni a meglévő gépüket, megbízható, gyors szervizre van szükségük, keressék a MIX PC Számítástechnikai Üzletet Hódmezővásárhelyen, a Petőfi utca 5. szám alatt (a régi festékbolt helyén). Telefonon a 70/605-9390-es számon érdeklődhetnek, illetve megtalálják az üzletet a facebookon is, MIXPC-Hódmezővásárhely néven, ahol folyamatosan tájékozódhatnak az akciókról is. Az üzletben nem csak a gépek karbantartását végzi el Kis Tamás, de ha új gépre van szükségünk, segít összeállítani a nekünk megfelelő egyedi konfigurációt. Az új és használt asztali PC-k, laptopok, tabletek mellett pedig minden számítógéphez szükséges kiegészítő eszközt be tudunk szerezni – billentyűzet, egér, kábelek, mikrofon, kamera, és külön sarok van az üzletben a gamereknek, vagyis játékosoknak is. A MIX PC hétköznapokon reggel 9-től este 7-ig várja a vásárlókat, szombaton pedig 9-14 óra között tartanak nyitva.

Kiskata