2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-09-11 12:03:48

A drogfogyasztás stációi

Köztes átmenetek címmel drogprevenciós kiállítás nyílt hétfőn a makói régi Korzó Kaszinó épületében. A szeptember 22-ig látható tárlatot főleg általános iskola 7-8. osztályosai, valamint középiskolások számára állították össze, ezért elsőként makói és térségi oktatási intézmények vezetőinek mutatták be.

A drogfogyasztás stációi

Igen furcsa szobákból, úgymond stációkból álló interaktív kiállítást mutattak be hétfőn a makói régi Korzó Kaszinó épületében a város és kistérségének oktatási intézményeiből érkező vezetőknek, pedagógusoknak. Azért fogadták őket elsőként, mert ezt a dorgprevenciós mobil tárlatot főleg általános iskola 7-8. osztályosainak és középiskolásoknak szánják, mivel ez a korosztály a legkíváncsibb a kábítószerekre, s esetleg úgy próbálják ki, hogy fogalmuk sincs a következményekről. - Az ország számos területén, de még a határokon túl is közel 130 helyen mutatkoztunk be az elmúlt 15 esztendőben ezzel a kezdeményezéssel - fejtette ki Varga Dániel. A kiállítás programigazgatója hozzátette: az összesen 130 négyzetméteres kiállítóteret kisebb-nagyobb szobákra osztották fel, melyekben fényeffektusokkal, interjúkkal, tárgyakkal és zenékkel mutatják be a drogfogyasztás veszélyeit.

A drogfogyasztás stációi

A Makói Egyesített Népjóléti Intézmény (ENI) korábban sikeresen pályázott, s többek között ennek a keretében érkezett a Maros-parti településre ez a kiállítás, mely szeptember 22-ig várja a diákokat és tanáraikat. Hogy pontosan mi is ennek az interaktív prevenciós programnak a lényege, azt Tóthné Balázs Andrea, az ENI, valamint ennek a pályázatnak szakmai vezetője itt foglalja össze:

A drogfogyasztás stációi

A drogfogyasztás stációi

A kiállítás első helyiségét úgy rendezték be, mintha egy család nappalija lenne. Hétfőn itt fogadták az iskolák tanárait, igazgatóit. Köztük Szabóné Vígh Erzsébetet, aki a kiszombori Dózsa György Általános Iskolát irányítja. Megkértük, beszéljen arról, milyen megelőző, figyelemfelkeltő programokat szerveznek az intézményükben, illetve arról is, miért tartja fontosnak ezt a kiállítást, íme:

A drogfogyasztás stációi

A drogfogyasztás stációi

Az önkormányzat nevében Czirbus Gábor mondott köszöntőt. Az alpolgármester ebben kiemelte: sajnos egyre fiatalabb korban nyúlnak a gyerekek a cigaretta és az alkohol után, s innen már csak egy kis lépés választja el őket a könnyebb drogok kipróbálásától. Czirbus Gábor alpolgármester ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

A drogfogyasztás stációi

A drogfogyasztás stációi

Munkatársunktól. K.