2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-11-09 19:13:23

A bor és a költészet örök szerelme

Irodalmi Borkóstolót rendezett a Németh László Városi Könyvtár és a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület csütörtökön az "Idéző" című irodalomtörténeti sorozatának következő előadásaként Hódmezővásárhelyen, a könyvtárban. Az eseményen nem csak borokról szóló költeményeket, írásokat hallgathattak meg a résztvevők, ugyanis a Balog család jóvoltából meg is kóstolhatták a nedűt, mely évszázadok óta költőink egyik legnagyobb ihlető ereje.

A bor és a költészet örök szerelme

A költők mindig is szerették és ihletadójuknak tekintették a jó bort. Rengeteg irodalomtörténetileg meghatározó erejű mű született a szőlőből készült nedűhöz kapcsolódva: elűzte bújukat, meghozta jókedvüket, segített a merengésben és a volt szerelmek feldolgozásában, de legnagyobb borköltőinknek általában hű társa volt és örök szerelme, mint Csokonainak a híres Csikóbőrös kulacsa.

A bor és a költészet örök szerelme

Három blokkban hallhattak írásokat, költeményeket a vendégek tőlem, Csáki Zsolttól, valamint Ditrói Zoltántól. Az előadás eleje a klasszikus magyar költők borverseiről szól, amit a hódmezővásárhelyi népdalok és versek követtek. Végül a XX. század és napjaink irodalmából fogunk szemezgetni. A lényeg, hogy a központi téma a bor legyen. - mondta Benkő László, a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület elnöke.

A bor és a költészet örök szerelme

Az előadás után  Balog Árpád csongrádi-hódmezővásárhelyi kézműves borai kóstolásával folytatódott az este. Mivel az irodalom meghozta a kedvet a nedűhöz, mindenki széles mosollyal az arcán kortyolt bele az aranysárga, héjon érlelt kövidinkába, amit a rozé kóstolása követett.

A bor és a költészet örök szerelme

Az este közös nótázással zárul, amihez harmonikán közreműködött Tószegi Ferenc.

A bor és a költészet örök szerelme

n.j.