2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
-0°C
Tiszta / 4°C
v / -0°C
h / -0°C
Belföldi Hírek
Czabarka János | 2017-10-10 08:00:45

A bírság is száguld

Magyarország teljes területét behálózzák a Véda rendszer kamerái, amelyek nemcsak mindent látnak, de a rendőrség csekket is küld a szabálysértőnek: a rendszer élesítése óta közel félmillió alkalommal érkezett büntetés a sofőröknek - írta a Magyar Idők.

A bírság is száguld

Már közel félmillió sofőr csúszott bele a Véda rendszer kameráiba és kapott valamilyen szabálytalanság miatt büntetést tavaly április óta. Magyarország útjain összesen 160 változtatható helyű és 365 fix telepítésű, a forgalmi sávokat figyelő kamera van. A kihágás sokba kerülhet: a gyorshajtásért 30–300 ezer forintot, a leállósáv indokolatlan használatáért alkalmanként 100 ezer forintot fizethetünk, a lejárt műszakiért pedig 40–60 ezer forintot számláz a rendőrség, de a kézből telefonálásért, a záróvonal átlépése és a biztonsági öv mellőzése miatt is büntetnek.

Az objektív felelősség kategóriá­jába sorolható jogsértések, valamint a sebességtúllépés miatt a változtatható helyű és a fix komplex közlekedési ellenőrzési pontok (kkep) felvételei alapján összesen 462 147 esetben szabott ki a rendőrség bírságot – közölte a Magyar Időkkel az Országos Rendőr-főkapitányság. Hozzátették, az ellenőrző rendszer feladata nem a pénzgyűjtés, hanem a közlekedésbiztonság javítása és a halálos közlekedési balesetek számának csökkentése. Azt viszont majd csak két-három év elteltével lehet megállapítani, hogy ezek az eszközök mennyire segítik hatékonyan a közlekedők biztonságát. Ahogyan azt is lehetetlen megmondani, hogy az ország mely pontján fordult elő a legtöbb és legsúlyosabb szabálysértés, amelyeket a rendszer rögzített. A hatóság közlése szerint erre csak akkor tudnának választ adni, ha az ügyeket országos szinten is összevetnék.

A mobil és a fix rendszerek együtt összesen 14,5 milliárd forintba kerültek. Tavaly áprilisban a kamerahálózat debütálása után a közvélemény hetekig azt találgatta, hogy hány méterre lát el a szupertraffipax. A sejtések szerint száz méternél messzebb egészen biztosan nem érzékel, de vannak olyan becslések is, amelyek szerint a radarok húszméteres hatótávolságban mérnek pontosan. A rendőrség ezeket az adatokat nem hozza nyilvánosságra, és a találgatások helyett a szabályok betartására hívják fel a közlekedők figyelmét - írta meg a Magyar Idők.se óta közel félmillió alkalommal érkezett büntetés a sofőröknek - írta a Magyar Idők.

forrás:inforadio