2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Tiszta / 1°C
p / 2°C
szo / 5°C
Külföldi Hírek
Soós Kata | 2017-11-15 14:00:45

A betontömbök nem rettentik el a merénylőket

Három hét múlva megkezdődik az advent. Hosszú időn át az önfeledt örömteli várakozást jelentette ez a karácsonyig tartó négyhetes időszak, de tavaly mintha megváltozott volna, amikor egy iszlamista merénylő a tömegbe hajtott a berlini adventi vásáron. Idén hatalmas a biztonsági készültség.

A betontömbök nem rettentik el a merénylőket

Karácsony előtt több olyan motiváció lehet, ami vonzó a terroristák számára. Kulturális üzenete is lehet egy támadásnak, de a legfontosabb az alkalom megragadása, hisz ilyenkor sok védtelen ember tartózkodik egy helyen – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Éppen ezért a dpa német hírügynökség összefoglalója szerint Berlinben és Hamburgban betontömbökkel védekeznek, Frankfurtban ideiglenes rendőrségi állomás is kitelepül az ottani vásárba, Kölnben pedig külön rendőrségi kiképzésen vesz részt a biztonsági személyzet.

A szakértő ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az emberek alapvetően nem szeretik, ha túl sok betontömb, rendőr, katona és páncélautó van körülöttük, ám a jelenlegi helyzetben ez inkább erősíti a biztonságérzetet. A biztonsági szint egyébként pont olyan intézkedésektől erősödik, amelyeket nem lehet látni, ezért látható és megnyugtató védelmi erőt kell a helyszínre vinni – jegyezte meg.

Nehéz őket elrettenteni

Mivel a terroristáknak más a logikája, mint az átlagembernek, ezért nagyon nehéz őket elrettenteni az ilyen látszólagos lépésekkel. Az elrettentés lényege ugyanis az, hogy olyan következményt helyeznek kilátásba egy cselekmény elkövetéséért, ami miatt a merénylőnek nem éri meg annak végrehajtása. A bűnözők számára nem a büntetés erőssége – például a halál –, hanem a lebukás valószínűsége a legnagyobb elrettentés – fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy a komoly biztonsági intézkedések elterelhetik-e a terroristákat a nagyobb célpontokról kisebbek, kevésbé biztosítottak felé, Gyarmati István úgy válaszolt: nagyon nehéz eltéríteni a merénylőket, mert „jó okuk van”, hogy azt a helyszínt választották, és valószínűleg parancsba is kapták az elkövetést. Ezért mindenképp megpróbálják, mert „az is nagyobb hírértékű, ha megpróbálnak bejutni a karácsonyi vásárba, de lelövik őket, mintha nem csinálnak semmit”.

Fel kell készülnünk

A hazai karácsonyi vásárokkal kapcsolatban azt mondta: egy budapesti merényletnek kisebb a hírértéke, mint egy párizsinak, de ha a terroristák azt látják, hogy a magyar fővárosban könnyebb elkövetni egy támadást, akkor ide fognak jönni. Ezért nem szabad megnyugodni, úgy kell készülni, mintha magas lenne a terrorkészültség – húzta alá.

Forrás: hirado.hu