2018. február 20. kedd, Álmos
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Felhős / 1°C
sze / 2°C
cs / 3°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-04-21 12:09:58

A Balázs Béla- díjas operatőrre emlékeztek

A vásárhelyi születésű Nagy József, Balázs Béla-díjas operatőr születésének 90.évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést, Hódmezővásárhelyen, pénteken délelőtt. Az esemény a Kincses temetőben koszorúzással indult, majd a Városháza Dísztermében folytatódott visszaemlékezésekkel, filmvetítésekkel. A rendezvényt a hódmezővásárhelyi önkormányzat, és a Vásárhelyi Televízió szervezte.

A Balázs Béla- díjas operatőrre emlékeztek

A megemlékezés a Kincses temetőben kezdődött, amelyen részt vett Pártay Lilla, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kossuth-és Liszt díjas magyar táncművész, koreográfus, Nagy József özvegye, Rókus Ákos, a Vásárhelyi Televízió vezetője, Szenti Tibor író, Papp Ferenc, operatőr, és Nagy József unokája is. A koszorúzást követően Pártay Lilla néhány mondatban megemlékezett '94-ben elhunyt férjéről.

A Balázs Béla- díjas operatőrre emlékeztek

A Városháza Dísztermében megható visszaemlékezésekkel, filmvetítésekkel elevenítették fel a vásárhelyi születésű Nagy József, a Magyar Televízió egykori főoperatőrének munkásságát, életét.

A műsor moderátora, Huszár Tamás, a Vásárhelyi Televízió munkatársa felvezető beszédében elmondta, Nagy József néhány társával együtt készítette el annak idején a Magyar Televízió első helyszíni közvetítését, színes adását, tévéjátékát. "A magyar tévézés hőskorában e műfaj alapjait rakta le munkatársaival. Mintegy 160 tévé-játékfilmet, hatszáz portré-, dokumentum-és játékfilmet készített. Nagy Jocó - ahogyan a városban ismerik - Hódmezővásárhelyen 23 filmet forgatott."

A Balázs Béla- díjas operatőrre emlékeztekHuszár Tamás

Huszár Tamás felvezetőjét követően Goják Anna, a Németh László Gimnázium diákja adta elő a Time after time című dalt, kísérte: Zoltai Attila, az intézmény művésztanára.

A Balázs Béla- díjas operatőrre emlékeztek

Vágó János, önkormányzati képviselő is megemlékezett a méltán híres operatőrről, ennek során ismertette életének főbb állomásait. Munkásságáról ekképpen nyilatkozott:

A Balázs Béla- díjas operatőrre emlékeztek

Vágó János ünnepi köszöntőbeszéde után egy Nagy Józsefről készült rövid portréfilm következett, amelyet a Vásárhelyi Televízió külön, erre az alkalomra állított össze.

Pártay Lilla, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kossuth-és Liszt díjas magyar táncművész, koreográfus, Nagy József özvegye, beszédének elején megköszönte a megjelenteknek a részvétételt, férjére úgy emlékezett, mint "megszállott munkásra":

A Balázs Béla- díjas operatőrre emlékeztek

Nagy "Jocó", Föld című alkotásának megtekintésével láthattunk egy szeletet abból a profizmusból, amely áthatotta az egykori főoperatőr egész munkásságát.

Szenti Tibor író, Nagy József egykori barátja is megemlékezett néhány, közös filmforgatás részletével. Beszédében kiemelte, amikor megtudta, hogy barátja eltávozott, az a tűz, amely gyulladt benne ismeretségük, közös munkáik alatt, kialudt.

A Balázs Béla- díjas operatőrre emlékeztekSzenti Tibor

Szenti Tibor egyik utolsó irodalmi forgatókönyve volt a Megfáradtak, amelyet az 1990-es évek elején írt főoperatőr barátjának. A film elkészítése azonban Nagy József váratlan halála miatt elmaradt. Ezen forgatókönyv alapján készített egy rövidfilmet Hűvös Oszkár, a Vásárhelyi Televízió operatőre.

A Balázs Béla- díjas operatőrre emlékeztek

Ács Helga