2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-10-26 11:52:57

A 60 százalékos hőveszteséget csökkentenék

A jelenlegi több mint 60 százalékos hőveszteséget 20 százalék alá kívánja csökkenteni a makói önkormányzat, ezért pályázatot nyújtanak be a hőszolgáltató rendszer korszerűsítésére - döntött csütörtöki rendkívüli ülésén a grémium. A képviselők arról is határoztak, hogy a közel nettó 775 millió forintos beruházás 387 milliós önerejét hitelből finanszírozzák.

A 60 százalékos hőveszteséget csökkentenék

Rendkívüli testületi ülést tartottak csütörtökön Makón. Farkas Éva Erzsébet polgármester városházi dolgozószobájában a 12 települési képviselőből jelenlévő hét egyetlen egy napirendi pontot tárgyalt meg: A távhőszektor energetikai korszerűsítése című pályázathoz kapcsolódó döntéseket. A Maros-parti városban még 1958-ban kezdték el kiépíteni a távhővezeték rendszert, s mind a mai napig ezen keresztül látnak el 800 háztartást, valamint 106 nem lakossági fogyasztót. A lassan hat évtizedes rendszer elavult, ami miatt igen jelentős a hőveszteség, több mint 60 százalékos. Ezért korszerűsítés szükséges, hogy 20 százalék alá mérsékeljék a veszteséget.

A 60 százalékos hőveszteséget csökkentenék

- Az összesen 4 kilométer hosszú vezetékhálózat, illetve a hozzá kapcsolódó fűtőmű és hőközpontok teljeskörű rekonstrukciója elengedhetetlen, s márciusban kiírtak egy olyan pályázatot, mely lehetőséget biztosít, maximum 50 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére ennek finanszírozására - mondta Farkas Éva Erzsébet. A polgármester hozzátette: a beruházás teljes költsége várhatóan közel nettó 775 millió forint. A tervezett projekt önereje 387 millió forint.

A 60 százalékos hőveszteséget csökkentenék

A távhőszolgáltatási feladatokat a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. látja el, így ez az önkormányzati cég fog pályázni. Az önerőt saját forrásból nem tudja biztosítani, ezért hitelre van szükség. A városhoz három pénzintézet ajánlata érkezett be. A grémium csütörtökön - egyhangúlag - arról is szavazott, hogy a legjobb ajánlatot adó, vagyis az önkormányzat számlavezető bankjának, az OTP-nek az ajánlatát fogadják el. Tőlük fogják igényelni a 387 millió forintos hitelt.

A 60 százalékos hőveszteséget csökkentenék

Mivel a pályázat nettó elszámolású, így a teljes beruházás közel 202,5 millió forint összegű ÁFA tartalmának biztosítása is megoldandó feladat. Az ülésen Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: ezt vagy a város költségvetésének a terhére, vagy rövid távú hitel felvételével rendezhető a projekt befejezését követően.

A 60 százalékos hőveszteséget csökkentenék

Munkatársunktól. K.