2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Czabarka János | 2017-11-13 06:07:20

90 éve született Szilvásy Nándor festő

Ezen a napon lenne 90 esztendős SZILVÁSY NÁNDOR festő, grafikus, tervezőgrafikus. Az 1927. november 13-án Makón született művész 1949-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán, majd 1952-ben a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát.

90 éve született Szilvásy Nándor festő

 

Mesterei Koffán Károly, Hincz Gyula, Barcsay Jenő, Ék Sándor és Miháltz Pál voltak. Művei1952-től láthatóak egyéni és csoportos kiállításokon, többek között a Műcsarnokban, a Nemzeti Szalonban, az Ernst Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban, a Nemzeti Galériában, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérváron és Párizsban.


90 éve született Szilvásy Nándor festőAz 1950-es években gyermekkönyvekhez készített illusztrációkat, 1959-től pedig különböző tematikájú plakátokat tervezett. Ezek a munkái kimondottan látványosak, ötletgazdagok, hangulatukat az adott téma határozza meg. Több alkalommal elnyerte az Év legjobb plakátja díjat, és külföldön is elismerték. Munkásságáért 1962-ben Munkácsy-díjat, 1978-ban Érdemes Művész kitüntetést kapott.
Tervezői grafikai pályája csúcsán, 1990-ben Budáról Révfülöpre költözött, plakátok helyett absztrakt-expresszionista hangulatú táblaképeket kezdett festeni. Ebben a különös látványvilágban keveredik a valóság és az absztrakció, az ösztönösség és a tudatosság, a szárnyaló fantázia és a szigorú rend. A mozgás dinamikája és a színek tobzódása uralja képeit. Míg reklámgrafikus korszakában, a megrendelővel örökös harcban, „megkötözve táncolt”, Révfülöpön megérhette a belső fölszabadulást.
Szilvásy Nándor könyvillusztrációi, kollázsai, reklámgrafikái, festményei, rajzai ugyanannak a művészi látásmódnak termékei. Megnyilatkozási formái élete során változtak, s a technikai váltások egy-egy új korszakot hoztak a pályáján. Ezek mindegyikét a kifinomult ízlés, a gazdag képzelőerő, a fokozott igényesség, az impozáns elegancia, az elragadó virtuozitás és az egészséges játékosság jellemzi.

A 2011-ben elhunyt művész emlékkiállítása 2017. október 26-án nyílt meg a makói József Attila Múzeumban; ennek kurátora Szilvásy özvegye, Szalontay Ágnes grafikusművész volt. A festőművészi pályafutást dokumentáló tárlat érdekessége, hogy félig galériaként, félig műteremként berendezve fogadja a látogatókat, 2017. december 20-ig. Egyidejűleg a tervezőgrafikusi tevékenységbe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők, ugyanis Szilvásy Nándor '60-as években tervezett moziplakátjaiból látható egy válogatás november végéig az Espersit-ház előcsarnokában.

forrás:
Oláh Eleonóra
képzőművész