2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Közlekedési és Kék hírek
Soós Kata | 2017-08-11 11:34:21

84,9 millióból készül el a kerékpárút

Elkezdték építeni az Algyő és Szeged között található bicikliút hiányzó részét, melyre nagyjából másfél-két évet vártak. Megérkezett a NIF válasza a munkálatokról.

84,9 millióból készül el a kerékpárút

Korábban az algyői önkormányzat tájékoztatott a csütörtökön megkezdődött munkálatokról, itt olvashatja!

A 47. számú főút Algyő- Szeged közötti kerékpárút szakasz a 2015. évben befejeződött KÖZOP projektből területszerzési és engedélyezési problémák miatt maradt ki. Az 1,5km hosszú kerékpárút szakasz egyetlen idegen területet érintett, melynek akkori tulajdonosai a kisajátítási eljárást késleltették. Ezzel összefüggésben a kerékpárút építési engedélye ellen is fellebbezést nyújtottak be, majd a másodfokú határozatot is megtámadták a bíróságon, végül a a Kúriánál. A Kúria végső ítélete 2017. február 28-án született meg. Ez alapján minden akadály elhárult a megvalósítás elől.

A 47. sz. főút Algyő-Szeged közötti szakasza mellett hiányzó, mintegy 1,5km hosszúságú kerékpárút szakasz megépítésére lefolytatott kivitelezési közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult, a szerződést a nyertes pályázatot benyújtó Hódút Kft-vel megkötöttük 2017 július 28-án. A munkaterület átadás augusztus 7-én történt meg. Jelenleg előkészítő munkálatok, közműfeltárások, a felső, gyomos talajréteg leszedése történik. A korábbi projekten belül a jelen kerékpárút szakaszon is kiváltásra kerültek a közművezetékek (MOL vezetékek és távközlési kábelek), így csak útépítési és forgalomtechnikai munkák elvégzésére kerül sor.

A beruházás keretében a kerékpárút építésén túl, a 47. sz. főúton a Kastélykert Fogadó környezetében lévő két gyalogos átvezetéshez változtatható jelzésképű, veszélyt jelző táblákat is telepítenek. Az építés különösebb forgalmi fennakadást nem fog okozni a 47. sz. főúton. Itt útlezárásra nem kell számítani.

A kivitelezés hazai forrás felhasználásával valósul meg, nettó 84,9 millió forintból. A projekt várható befejezése 2017. szeptember vége.

A hiányzó kerékpárút szakasz megépültével Szeged és Hódmezővásárhely között összefüggő lesz a kerékpárút hálózat, a 47. sz. főutat nem kell használják a kerékpárosok.

Forrás:

Karcagi Orsolya kommunikációs igazgató