2018. február 19. hétfő, Zsuzsanna
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
0°C
Tiszta / -1°C
k / 0°C
sze / 2°C
Regionális Hírek
Soós Kata | 2017-05-19 08:53:23

20. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat

Április 29-én, szombaton Pereden emlékeztek meg az 1848-49-es szabadságharcban hősi halált halt katonákra. Az ünnepi beszédet Borsányi Gyula polgármester tartotta. A győztes csatákról Pintér István történész emlékezett meg. .A megemlékezést a helyi női énekkar színesítette. Tárnok István hagyományőrző alezredes, főparancsnok és katonái koszorúztak. Zsigárdra bevonultak a huszárok és a gyalogság. A főparancsnok jelentett a polgármesternek.

20. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat

Ez minden helyen így történt. Először koszorúzás volt az 1848-49-es emlékműnél, majd Baranyai Alajos polgármester ünnepi beszédet mondott az iskola udvarán. Minden helyen Vesztergám Miklós tárogatóművész játszott. A történelmi megemlékezést Pintér István történész tartotta. Az iskolások 1848-49-es nótákat énekeltek. A huszárok bemutatót tartottak a közönségnek. Ezután a hagyományőrzőket finom ebéd várta az iskola ebédlőjében. A következő település Farkasd volt. Itt Iván Gyula polgármester fogadta a csapatokat.

Az állandó programok után Pintér István történész beszélt a dicsőséges harcokról. Itt is Vesztergám Miklós játszott. A település férfikara a helyi lelkész úr vezetésével énekelt. Minden településen az ünnepség után pogácsával és itallal kedveskedtek a helyiek a katonáknak. Estére Szimőre érkeztek a hagyományőrzők. Itt Bob János polgármester fogadta és köszöntötte a katonákat. Dr. Tárnok Balázs mutatta be a csapatokat. Vesztergám Miklós tárogatón játszott, Pintér István pedig nagyon röviden emlékezett a győztes csatákról. A helyiek két énekkara is segítette a rendezvényt. A huszárok itt is tartottak bemutatót, ami nagy sikert aratott.

20. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat

A parancsnok Páli Csaba hagyományőrző alezredes volt. Fiatal és idősebb huszárok párbajt vívtak A huszárok ezután elvonultak a szálláshelyükre, ahol a lovaikat megitatták és ellátták. Ezután került sor a vacsorára. Vacsora után a helyi énekesek Vesztergám Miklós kíséretével és a résztvevőkkel mulattak  A polgármester úr is hajnalig ott volt. Április 30-án délelőtt Kamocsa volt a következő állomás. Ezen a településen Lukács Valéria polgármester fogadta az emlékezőket. Innen Naszvadra indultak a hagyományőrzők.Tárnok István hagyományőrző alezredes főparancsnok itt is jelentette a csapatok megérkezését. Dr. Haris József polgármester fogadta ezt. A koszorúzás után két gyalogos katona mindenütt díszlövést adott le. Itt is volt egy rendkívül színvonalas bemutató a huszárok részéről.

20. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat

Az eseményeket Dr. Tárnok Balázs kommentálta nagy hozzáértéssel. Ezután a gyerekek és az érdeklődők még a lovakra is felülhettek. A tüzérek lőttek egyet egy 3 fontos ágyúból. Ezt finom ebéd követte. Itt étel és ital mellett beszélgettek a katonák és a helyiek.Az ebéd és egy kis pihenés után Martosra érkezett a csapat. Keszeg István polgármester fogadta a katonákat. Az állandó programok után Dr. Tárnok Balázs tartott megemlékezése kommentálta a huszárok bemutatóját. Természetesen itt is szerepelt Vesztergám Miklós is. Május elsején Révkomárom következett. Délben került sor a csatabemutatóra. Ebben gyalogosok, huszárok, tüzérek vettek részt. Természetesen most is a magyarok győztek. A csata részleteit Dr. Tárnok Balázs ismertette. Később a gyalogság tisztelgett Klapka György tábornok szobra előtt. Tárnok István és felesége koszorúzott. Délután 16 órakor Komáromban folytatódott a program. A polgármester Dr. Molnár Attila itt is fogadta a hagyományőrzőket. Egy kis műsor után Tárnok István főparancsnok mutatta be a csapatokat és méltatta a tevékenységüket. Ezt ünnepi műsor követte, majd a város megvendégelte a résztvevőket. A rendezvényen részt vettek a kecskeméti huszárok. (Léber György, Farkas Zoltán és családjaik), a székesfehérvári huszárok, a budakeszi honvédek, váci tüzérek és az izsai Felvidéki Huszár és Hagyományőrző Egyesület tagjai.

Forrás: Pintér István