2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Tudomány és Technika
Fazekas Gábor | 2018-02-05 10:15:49

13 éve eltűnt műholdat találtak meg

A NASA megerősítette az amatőr csillagász megfigyelését.

Néhány nappal ezelőtt jelentek meg olyan hírek a világhálón, miszerint egy, a műholdakra fókuszáló amatőr csillagász nagy valószínűséggel egy régen eltűnt műholdra bukkant rá az égbolton, amellyel a NASA rögtön meg is próbálta felvenni a kapcsolatot. Ez most sikerült, így megerősítették a megfigyelést.

13 éve eltűnt műholdat találtak meg

Az ügynökség hivatalos bejelentése szerint valóban az IMAGE (Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration) névre keresztelt műholdról van szó, amelyet eredetileg még 2000-ben lőttek fel, hogy speciális képalkotási technikák kombinálásával nyújtson pontosabb összképet a Földet körülvevő mágneses buborékról. A mindössze 2 évre tervezett küldetés alaposan kitolódott, 2005 decemberében azonban hirtelen megszakadt a kapcsolat az addig jól dolgozó eszközzel, a NASA pedig le is írta azt. Most egy amatőr csillagász vette észre a műholdat az égbolton, megfigyeléséről értesítette az illetékeseket, akik rögtön meg is tették az első lépéseket.

A Goddard Space Flight Center mérnökei később jelezték, hogy január 30-án sikerült begyűjteni bizonyos telemetriai adatokat, vagyis a műhold fő irányítórendszere mindenképpen működőképes. Az ezt követő 1-2 hétben a további adatok kielemzésével folytatódik a munka, hogy még teljesebb, még pontosabb képet kapjanak a 13 éve eltűnt műhold jelenlegi állapotáról, ez pedig többek között azért tart ilyen sokáig, mert eközben a ma már réginek számító szoftver adaptálására is szükség van, hiszen ez nem minden esetben kompatibilis a modern rendszerek által használt adatbázissal.

Az akkroi hiba oka az áramhálózat nem várt újraindulása volt, mely után az energia csupán az egyik ("B") oldalon tért vissza. A műholdak redundánsan vannak felépítve, van A és B oldaluk, és ha az egyik fél kiesik, a küldetés gond nélkül folytatható a másik féllel. A legfrissebb telemetria szerint azonban a műhold most valamiért ismét az "A" oldalon működik. Az újraindulás oka még ismeretlen. A NASA annak idején sikeresnek nyilvánította a küldetést, hiszen az IMAGE révén a szakemberek valóban jobban megfigyelhették a magnetoszféra dinamikáját, különös tekintettel annak belső mozgásaira, ahogy a különböző területeken lévő plazmapopulációk interakcióba lépnek egymással.

Forrás: sg.hu