2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-5°C
Felhős / -3°C
h / -5°C
k / -5°C
Regionális Hírek
Soós Kata | 2016-05-04 06:01:15

1270 diák a kézmosás-rekordkísérletben

Az iskoláskorú gyerekek személyi higiénére, a szexuális egészségre, a védőoltások és a felelősségteljes antibiotikum használatára oktatása hozzájárul, hogy egészségtudatosabb felnőttekké váljanak. Koruknak megfelelő nyelven, játékos formában segíti e célt az e-Bug program. Magyarország nevelési-oktatási intézményeinek egyik jelentős feladata a gyermekek teljes körű egészségfejlesztésére irányuló tevékenység végzése. A nemzeti köznevelésről szóló 2011.évi CXC törvény szerint az egészségnevelési feladatok végrehajtását egymással együttműködve segíti az oktatási és az egészségügyi ágazat.

1270 diák a kézmosás-rekordkísérletben 2015. évet az UNESCO konferenciája Semmelweis Ignác emlékévvé nyilvánította halálának 150. évfordulója alkalmából. Születésének pedig 200. évfordulója lesz 2018. évben. A Kormány ezért úgy döntött, tekintettel Semmelweis Ignác munkásságának nemzetközi és hazai jelentőségére, hogy az alkalmat három éven át tartó programsorozattal ünnepli meg.

A Semmelweis Emlékévad programsorozat részeként az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az egy időben kézmosásoktatáson résztvevő diákok Guinness világcsúcsának megdöntését tervezi 2016. május 5-én.

Ez a nap a WHO által meghirdetett kézhigiénés világnap, amikor Magyarországon, a Guiness rekord kísérlet keretében több helyszínen egyszerre, azonos óravázlat alapján kézhigiénés oktatásban részesítik a gyermekeket, megkísérelve a világrekord megdöntését.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának koordinálásával Csongrád megyéből 21 iskola, 32 csapattal, 1270 diákkal vesz részt az egy időben együttes kézmosás világcsúcsának megdöntésére meghirdetett országos versenyen. A rekordkísérlet helyszínei között Szeged, Hódmezővásárhely, Makó, Szentes, Csongrád, Röszke, Pitvaros, Ásotthalom, Csengele és Felgyő települések iskolái szerepelnek.

Forrás: Varga Márta