2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Eső / 1°C
h / -0°C
k / 1°C
Önkormányzatok hírei
Szabó Viktor | 2017-03-21 21:02:01

11 óvoda felújítása kezdődik meg Vásárhelyen

TOP-os pályázat keretében újul meg 11 hódmezővásárhelyi óvoda. A kivitelezések 2017 április elején kezdődnek, és a tervek szerint 2018 augusztus végéig tartanak. Az óvodások a munkálatok ideje alatt más intézményekben lesznek elhelyezve. Erről tartottak fórumot kedd délután a Városháza dísztermében, Hódmezővásárhelyen.

11 óvoda felújítása kezdődik meg Vásárhelyen

A Települési és Területfejlesztési Operatív Program keretében megvalósítják a „Hódmezővásárhely Egyesített Óvoda tagintézményeinek és telephelyeinek korszerűsítése” elnevezésű, TOP-6.2.1-15-HM1-2016-00002 azonosítószámú projektet. Összesen 11 óvoda újul meg a városban.A projekt fő adatai:

11 óvoda felújítása kezdődik meg Vásárhelyen

A Települési és Területfejlesztési Operatív Program fő célja, hogy a gazdaság élénkülését támogassa. A programban foglalt összeg 60%-át gazdaságélénkítő tevékenységekre kell fordítanunk. Többek között ilyen tevékenység az, ha a szülők, akik munkába járnak, megfelelő körülmények között tudják hagyni a gyermeküket. Hódmezővásárhely Önkormányzata már elkezdte az óvodák felújítását, hiszen hat óvodának az energetikai korszerűsítése már megtörtént, most ezt folytatjuk.” – nyilatkozta Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

11 óvoda felújítása kezdődik meg VásárhelyenHegedűs Zoltán

A projekt célja az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása; ezen belül az épületek külső-belső szak-szerelőipari felújítása, akadálymentesítése, energetikai korszerűsítése és eszközbeszerzés fog megvalósulni a projekt keretében. A megvalósítandó célhoz kapacitásbővítés egyik telephely esetében sem kapcsolódik. Az épületek felújítása során valamennyi telephelyen projektarányos akadálymentesítés létesül, amely magába foglalja az épület legalább egy bejáratának és legalább egy mellékhelyiségének az elérési út biztosításával történő, valamennyi fogyatékossági csoportra kiterjedő komplex (fizikai és infokommunikációs) akadálymentesítését.

11 óvoda felújítása kezdődik meg Vásárhelyen

A kivitelezés a 11 telephelyen több ütemben fog zajlani. Míg az egyik épületen dolgoznak, az óvodások másik intézménybe járnak.

A felújítást úgy próbáljuk végezni, hogy az egyes épületeket kiürítjük, így könnyebb, és gyorsabb lesz a kivitelezés. Az Egyesített Óvoda vezetésével közösen dolgoztuk ki azt, hogy a felújítás alatt álló óvodából melyik intézménybe járjanak a gyerekek. Első sorban azt vettük figyelembe, hogy ez minél közelebb legyen az „anyaóvodához”. A költözés nagyon komoly terhet ró az óvodákra. Az önkormányzat segít ebben. Egyrészt dobozok készülnek, amibe a használati tárgyakat lehet majd pakolni, illetve a szállítási tevékenységben is rendelkezésre állnak költözéskor.” – mondta el Spitzner Csaba, projektmenedzser.

11 óvoda felújítása kezdődik meg Vásárhelyen

Spitzner Csaba

A fórumon bárki feltehette kérdését az óvodák felújításával kapcsolatban.

Látos Ildikó, az Oldalkosár utca 14 szám alatti óvoda pedagógusa azzal a kérdéssel fordult Spitzner Csaba projektmenedzserhez, hogy az óvoda udvarán van egy használaton kívüli medence, melynek bontását már elkezdték, de nem fejezték be. Az oldalából vas rudak állnak ki, ezért veszélyes. Bele fog-e férni ennek rendbetétele a projektbe?

11 óvoda felújítása kezdődik meg VásárhelyenLátos Ildikó

Spitzner Csaba válaszában elmondta, hogy a sajnos nem mindent tudtak belevenni a projektbe, így ennek a medencének a felújítása ennek a programnak a keretén belül nem valósul meg. Hegedűs Zoltán hozzátette, hogy utána jár a problémának, és meg fogják találni a megoldást a medence helyrehozására.

Hamvas Orsolya, az Oldalkosár 4 szám alatti óvónője arra volt kíváncsi, hogy mi történik akkor, ha határidőre nem készülnek el az óvodák felújításával? Hova fognak járni a gyerekek, milyen formában fog folyni az oktatás?

11 óvoda felújítása kezdődik meg VásárhelyenHamvas Orsolya

Hegedűs Zoltán ígéretet tett arra, hogy személyesen ellenőrizni fogja a munkálatokat. Nagy csúszás nem lehetséges, ugyanis nem szabad kicsúszni a pályázat időtartamából.

Krisztinné Radics Judit, a Pál utcai intézmény szülői körének egyik tagja arra volt kíváncsi, hogy fejlesztő szobát alakítanak-e a ki? Elmondta, hogy a szülőknek nagyon fontos lenne ez, hiszen a fejlesztésekre az óvodán belül, egy védett környezetben lenne szükség.

11 óvoda felújítása kezdődik meg VásárhelyenKrisztinné Radics Judit

Körbe jártuk az intézményt, és ez egy nagyon nagy beruházás lenne. A Pál utcán az akadálymentesítés borzasztó sokba fog kerülni. A szintkülönbségek miatt liftes megoldással oldjuk ezt meg, ami elvitte a pénzt, így ebbe a projektbe nem fér bele a fejlesztőszoba kialakítása.” – hangzott Hegedűs Zoltán válasza.

 

Megvalósítási helyszínek:

Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Magvető utcai Székhelyintézmény Észak utcai Telephely óvoda - 6800 Hódmezővásárhely, Észak u. 94.

A projekt keretében megvalósul: az épület talajvíz elleni szigetelése, felújításra kerül az épület belső elektromos- és érintésvédelmi rendszere, a vízvezeték-hálózatok és -szerelvények, valamint az energetikai korszerűsítés is megvalósul, valamint sor kerül bútorok és játékok beszerzésére is.

11 óvoda felújítása kezdődik meg VásárhelyenHódmezővásárhely, Észak u. 94.

 

Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Pál utcai Tagintézmény - 6800 Hódmezővásárhely, Pál u. 54.

A projekt keretében megvalósul: energetikai korszerűsítés (nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés), általános felújítás (elektromos hálózat, villám- és érintésvédelem, szociális helyiségek, tetőfelújítás) és a játszóudvar rekonstrukciója.

11 óvoda felújítása kezdődik meg VásárhelyenHódmezővásárhely, Pál u. 54.

 

Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Pál utcai Tagintézmény Pálffy utcai Telephely Óvoda - 6800 Hódmezővásárhely, Pálffy u. 41.

A projekt keretében megvalósul: az épület talajvíz elleni szigetelése, a belső épületgépészeti rendszerek felújítása és energetikai korszerűsítése és a tornaszoba felújítása, valamint a bútorok és játékok cseréjére is sor kerül.

11 óvoda felújítása kezdődik meg VásárhelyenHódmezővásárhely, Pálffy u. 41.

 

Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Nádor utcai Tagintézmény Klauzál utcai Telephely Óvoda - 6800 Hódmezővásárhely, Klauzál u. 33.

A projekt keretében megvalósul: általános felújítási munkák (fűtési rendszer korszerűsítése, elektromos hálózat, villám- és érintésvédelem, szociális helyiségek rekonstrukciója, tető felújítása), valamint az udvar felújítása és új játszóeszközök telepítése is.

11 óvoda felújítása kezdődik meg Vásárhelyen

Hódmezővásárhely, Klauzál u. 33.

 

Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Nádor utcai Tagintézmény Tornyai utcai Telephely Óvoda - 6800 Hódmezővásárhely, Tornyai János u. 15.

A projekt keretében megvalósul: energetikai korszerűsítés (nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés), általános felújítás (elektromos hálózat felújításai, villám- és érintésvédelem felújítása, szociális helyiségek rekonstrukciója, tetőfelújítások), valamint a játszótér és a belső udvar felújítása.

11 óvoda felújítása kezdődik meg VásárhelyenHódmezővásárhely, Tornyai János u. 15.

Az elmúlt években számos óvoda energetikai korszerűsítése megvalósult. Ezen ingatlanok esetében a megvalósítandó cél az épületek általános szak-szerelőipari felújítása és a projektarányos akadálymentesítés. Ezen telephelyek között van a Magvető utcai óvoda, a Malom utcai óvoda, az Oldalkosár utca 14. szám alatti óvoda, az Oldalkosár utca 4. szám alatti és a Szabadság téri óvoda, valamint a Szent István utcai óvoda.

11 óvoda felújítása kezdődik meg VásárhelyenHódmezővásárhely, Magvető u. 2

A projekt keretében férőhely-bővítést nem tervez az Önkormányzat, ugyanakkor az infrastruktúra felújítása kulturált körülményeket teremtve hozzájárul a túlzsúfoltság felszámolásához.

11 óvoda felújítása kezdődik meg Vásárhelyen

A fejlesztés eredményeként az óvodai szolgáltatások azonos színvonalon válnak hozzáférhetővé valamennyi városrészben, ezáltal javulnak a területi különbségek - különösen a szegény családok és a hátrányos helyzetű gyermekek számára.

11 óvoda felújítása kezdődik meg Vásárhelyen

Sz.Viktor