2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-02-16 16:15:34

11 hónaposan kapott állampolgárságot

Összesen 42-en, köztük egy 11 hónapos apróság is megkapta a magyar állampolgárságot csütörtökön a makói városházán. A pici szüleivel és nagymamájával érkezett Pécskáról, s a család azt tervezi, hogy a Maros-parti városban telepednek le. Az új állampolgárok Farkas Éva Erzsébet polgármester előtt tettek esküt.

11 hónaposan kapott állampolgárságot

Újabb honosítási ünnepségnek adott otthont a makói városháza díszterme, ugyanis csütörtökön 42-en vehették át az erről szóló dokumentumot Farkas Éva Erzsébettől. A polgármester köszöntőjében kiemelte: az Orbán-kormány első intézkedései között volt még 2014-ben az, hogy a határokon túl élő magyarok is megkaphatják a magyar állampolgárságot. Ennek köszönhetően újabb és újabb kérelmek érkeznek, s Makón elsősorban Szerbiában és Romániában élők ajdák be az igényüket.

11 hónaposan kapott állampolgárságot

A díszterem előtti folyóson beszélgettünk az únnepségre váró Pálinkás Erzsébettel. - A lányommal, a vejemmel és a legkisebb unokámmal, a mindössze 11 hónapos Elizával érkeztünk a romániai Pécskáról - tudtuk meg a nagymamától. Elárulta, hogy a lánya kozmetikus, a veje pedig technikusként dolgozik az erdészetnél, s az Eliza az első gyermekük. - A lányomék tavaly májusban vettek lakást Makón, mert ide költöznek - sorolta a nagymama, aki hozzátette: hamarosan ő is követi majd a családját.

11 hónaposan kapott állampolgárságot

- A magyarságunkat szeretnénk ezzel is erősíteni, magyarnak születtünk, azok is vagyunk, csak román papírjaink vannak, de most már teljes jogú tagjai lehetünk az anyaországnak - folytatta Pálinkás Erzsébet. Azt is megtudtuk tőle, hogy egykoron az ottani varrodát vezetette, de most már nyugdíjas. Erzsike néninek a nagyobbik fia és az egész családja, vagyis a felesége, illetve a 23 éves lánya és a 12 éves fia már korábban megkapta a magyar állampolgárságot.

11 hónaposan kapott állampolgárságot

Az eskü letétele előtt a József Attila Gimnázium diákjával, Molnár Bettinával közösen a jelenlévők elénekelték a Himnuszt. Miután mind a negyvenketten megkapták a magyar állampolgárságot elismerő okiratot, koccintottak. Mivel kilenc gyermek is volt köztük, illetve sokan vezettek, így természetesen alkoholmentes nedűt is lehetett választani. A legkisebbek - stílszerűen - a maguk kis üvegükből ittak erre a jeles eseményre.

11 hónaposan kapott állampolgárságot

Munkatársunktól. K.