A francia intézmény kizárta annak lehetőségét, hogy egy nukleáris reaktorban történt a baleset, inkább egy nukleáris üzemanyagkezelő helyről vagy egy radioaktív anyagokkal foglalkozó gyógyászati központból származik a szennyeződés – tudósított a hírügynökség. Az eset nem volt negatív hatással az emberi egészségre vagy a környezetre – tették hozzá.

A szervezet nyilatkozatában az áll, hogy nem tudták pontosan meghatározni a radioaktív anyag kibocsátásának helyszínét, de az időjárási viszonyok alapján valószínű, hogy az Ural-hegységtől délre, az Ural és a Volga-folyó között történhetett. Az intézet hivatalnoka szerint tehát Oroszország vagy Kazahsztán területén történhetett a baleset.

Az orosz hatóságok jelezték, nem tudnak nukleáris balesetről az illetékességi területükön – mondta a Reuters-nek Jean-Marc Peres, az IRSN igazgatója. Az intézet még nem vette fel a kapcsolatot a kazah hatóságokkal – tette hozzá.

A francia szervezet számos európai intézménnyel együtt a ruténium 106 izotópnak igen magas – 100-300 terabecquerel körüli – szintjét mérték. Ez az elem nukleáris reaktorban hasadó atomok terméke, a természetben nem fordul elő – magyarázta az igazgató. Ekkora szintű szennyezettséggel kalkulálva a baleset helyszínének néhány kilométeres vonzáskörzetében javasolt a lakosság evakuálása – figyelmeztetett.

forrás:inforadio