A rendelet a Csengettyű köz paneljaira vonatkozik, azok közül is a több, mint 100 lakásos tízemeletes tömböket érinti.

A rendelet előzménye az a megállapodás, amely Magyarország kormánya és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Városa között köttetett a Modern Városok Program keretében, s amely együttműködés egyik fontos eleme a vásárhelyi emberek életminőségének fejlesztése, javítása.

A nyár folyamán több, a Csengettyű közben élő lakó kereste fel az önkormányzatot, hogy eladná lakását az önkormányzatnak. Ebből kifolyólag kezdődtek meg az egyeztetések mind a 7 érintett társasházzal. Ennek az egyik állomása az volt, hogy a városvezetés szándéknyilatkozatokat kért a 210 lakástulajdonostól. Közel 80 szándéknyilatkozat érkezett vissza, amely kifejezi, hogy a minőségi otthoncserére nagy lenne az igény.

A pénteki közgyűlésen a minőségi otthoncsere program rendeletét a grémium elfogadta. A rendelet főbb pontjai, tartalma szerint a minőségi lakáscserére azok a lakástulajdonosok pályázhatnak, akik életvitelszerűen élnek a több, mint 100 lakásos Csengettyű közi paneltömbökben, de pályázatot nyújthat be az itt élő lakástulajdonos egyenesági leszármazottja is. Ez utóbbi esetén azonban az újabb, pályázati úton „elnyert” lakóingatlanban a leszármazottnak élethosszig tartó haszonélvezetet kell biztosítania rokona számára. Fontos kiemelni, hogy minőségi otthoncsere programról van szó, nem panelprogramról! Így tehát a program elsősorban a bel-és külterületi családi házakba történő költözést támogatja, másodsorban pedig a nem iparosított technológiával épült lakásokba történő költözést.

Többféle támogatással is segíti Hódmezővásárhely Megyei Jogú Városa a minőségi otthoncserét. Piaci áron vásárolná fel az önkormányzat a Csengettyű közben lakó és pályázó ingatlanát, majd támogatást nyújt az új – minőségibb – megvételére. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 12 millió forintot, ebben a Csengettyű közi ingatlan értéke is benne van természetesen. Ez a lehetőség azoknak lenne biztosítva, akik családi házba akarnak költözni. Amennyiben nem a családi ház a célja a pályázónak, úgy a támogatás mértéke maximum 10 millió forint. A támogatási összegek vissza nem térítendőek. A családi ház vásárlásához felújítási és bővítési támogatás is igényelhető.

Ács Helga