A Baba Klubba kedden délelőtt rendre érkeztek egymás után a mosolygós, érdeklődő arcú totyogók anyukáikkal. Azonnal feltalálták magukat, ismerkedtek egymással, vagy játszottak, amíg az édesanyák beszélgettek egy kicsit.

Miután mindenki megérkezett, Tápai Lászlóné gyógypedagógus, néptáncoktató köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta, a népi hagyományokra épülő ölbeli játékok fontos szerepet töltenek be a babák fejlődésében. Általuk fejlődik a kicsik hallása, ritmikája, beszédkészsége, figyelme. Az új kifejezések gyarapítják a szókincsüket, valamint azáltal, hogy ezeket a játékokat az édesanyjukkal gyakorolják, még inkább elmélyül anya és gyermek kapcsolata.

Tápai Lászlóné

Miután a néptáncoktató ismertette az ölbéli játékok jótékony hatását, meg is kezdődött a foglalkozás, amely amellett, hogy hasznos volt, nagy örömet okozott a babáknak is, akik kíváncsian vettel részt a ritmikus játékok elsajátításában. Tapsoltatók, simogatók, lovagoltatok kerültek elő az összejövetelen.

A Baba Klubot 2008 óta rendszeresen szervezik a Németh László Városi Könyvtár Pósa Lajos Gyermekkönyvtárában – tudtuk meg Kovács Ildikó Katalintól, az intézmény egyik könyvtárosától. „Minden héten kedden, szabad foglalkozás keretében kötetlen beszélgetést szervezünk az anyukáknak és a 0-3 éves babák számára. Ilyenkor a gyerekek játszanak, ismerkednek egymással, miközben – általában – szakemberek nyújtanak segítséget a szülőknek különféle témákban. Járt már nálunk gyermekorvos, fogorvos, gasztroenterológus is, de a Magyar Államkincstár munkatársa is volt már meghívott vendégként a klubban és segített eligazodni a GYES és a GYED témakörében. Nagy öröm számunkra, hogy édesapák is el szoktak jönni a foglalkozásokra. Tavasztól őszig itt, a könyvtárban tartjuk az összejöveteleket, nyáron az udvaron lévő homokozó biztosítja a kellemes kikapcsolódást, amelyet az önkormányzat segítségével folyamatosan cserélünk.”

Kovács Ildikó Katalin

A Baba Klubbon történő részvétel ingyenes, és igen hasznos tanácsokat kaphatnak az édesanyák gyermekük fejlődésével, egészségmegőrzésével kapcsolatban,ugyanakkor az édesanyákra vonatkozó témakörök is előkerülnek.

 

Ács Helga