Mesékkel, népdalokkal és furulyaszóval készültek a Moldvából érkező csoport tagjai a kisiskolásoknak. A tornateremben tartott bemutatón a gyerekek minden produkciót hangos tapsviharral jutalmaztak.

Pusztina, egy Moldvában található csángó falu, aminek lakossága magyar anyanyelvű. A Szent István tiszteletére felszentelt templom mellett, a főtéren szobor is van állítva az államalapító tiszteletére. Sokáig nem volt magyar nyelvű oktatás a településen, majd a XX. század közepén megnyitotta kapuit a diákok számára, az első magyar ajkú iskola.

A történelem viharai, azonban útjába álltak a magyar nyelvű iskolának. Napjainkban a gyerekek román nyelven tanulnak a pusztinai iskolában, de 2000-óta tartanak nekik külön magyar nyelv órát hetente háromszor, így biztosítják a fiatalabb generációk számára, hogy ápolhassák, tanulhassák anyanyelvüket, ugyanis az idősebbeknek nem adatott meg a lehetőség arra, hogy írni és olvasni tanuljanak magyarul.

Az ízes tájszólással felkonferált fellépők produkciói, pedig tiszták és őszinték voltak. A Varga Tamás Általános Iskola tanulói, egy autentikus és szívet melengető műsort tekinthettek meg a tornatermükben.

Nyisztor Ilona pedagógus, Hódmezővásárhely díszpolgára, elmondta, ők és a gyerekek is boldogok, hogy itt lehetnek. Hozzátette, innen, Prágába fognak tovább utazni, mielőtt visszaindulnak Moldvába.

##audio:4734##

A pusztinai vendégek műsorát a BFMK-ban is meglehet tekinteni szeptember 19-én, kedden, fél hattól. ahol az est vendégfellépője a Kankalin Néptáncegyüttes lesz.

n.j.