A Tram-train van ismét a terítéken a hódmezővásárhelyi közéletben. A fejlesztésekről beszélt Lázár János országgyűlési képviselő is, a Vásárhelyi Televízió Országosan – Lokálisan című magazinműsorában, mint arról, már korábban beszámoltunk. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a műsorban elmondta: Hódmezővásárhelynek a tram-train építése három kilométernyi sín lefektetését jelenti a Népkert, Ady Endre utca, Szőnyi utca, Andrássy út, Kálvin János tér, Bajcsy-Zsilinszky utca és a Nagyállomás útvonalon.

Ennek tervezése kész, a megállókat kijelölték és a megvalósítási szerződés aláírásra került a kivitelező Strabag céggel. A munka akár a következő hetekben megkezdődhet és gőzerővel folyik majd a következő hónapokban.


A Tram-Train megállójának terve az Andrássy út – Kossuth tér szakaszon (Forrás: hodmezovasarhely.hu)

Hegedűs Zoltán, a város alpolgármestere, szeptember 6.-án, arról tájékoztatta volna a kiküldött meghívó szerint a sajtó munkatársait, hogy folytatódik a tram-trainhez kapcsolódó közműkiváltás Hódmezővásárhelyen, azonban azt tudtuk meg tőle, hogy kiválasztották, melyik cég szállítja majd a járműveket, illetve ki fogja építeni a vásárhelyi tram-train pályát. Elmondta, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szervez egy lakossági fórumot szeptember 13-án, 17 órától az önkormányzat dísztermében, ahova minden érdeklődőt várnak.

Az alpolgármester elmondta, hogy ezen a fórumon mutatják majd be a kivitelezőt, valamint azt az ütemtervet is, ami alapján az építkezés, még az idén ősszel elindul.

Azzal kapcsolatban, hogy a tram-train meg fog-e állni kishomokon annyit tudott mondani az alpolgármester, hogy a jelenleg elfogadott tervben nincs benne a kishomoki megálló, de hozzátette, hogy a város, a fejlesztések mellett áll.

A közmű kiváltásokkal kapcsolatban is a fórumon lehet bővebb tájékoztatást kapni majd, de Hegedűs Zoltán elmondta, hogy egy részük már elkészült, valamint folyamatban van. Hozzátette: vannak már olyan területek, ahol, akár már most is el lehetne kezdeni a vágányok építését.

A Tram-Train megállójának terve a Kálvin János téren (Forrás: hodmezovasarhely.hu)

##audio:4643##

n.j.