Egy-egy februári közmeghallgatáson elsőként mindig az elmúlt esztendőt értékelik, majd szóba kerül az aktuális év is. Ez Maroslelén sem volt másképp hétfő este a művelődési házban, ahová falugyűlésre várták az érdeklődőket. Annyi változás azonban volt, hogy a községben 2006 és 2016 között volt egy nagyobb volumenű fejlesztési ütem, melynek az eredményeit elsősorban a kivetítőn láthatták a jelenlévők. – Ebben a 10 esztendőben összesen 2,2 milliárd forintból sikerül különféle beruházásokat megvalósítanunk, ami egy ilyen kis település életében, mint a miénk, igen jelentős – fogalmazott Martonosi György. A polgármester többek között beszélt a csatornázásról, az ivóvíz minőségét javító programról és a járda-, illetve útépítésekről.

– Óriási előrelépésnek tartom, hogy végre sikerült azt elérnünk, hogy egyetlen egy földes utca se legyen a községben, az utolsó négy ilyen útunk tavaly kapott szilárd burkolatot – sorolta Martonosi György. Az elmúlt évben több tízmillió forint érkezett az önkormányzat számlájára, így például a közmunkaprogram révén 43, egyéb működési támogatásra 14, fejlesztésre pedig 70 millió. – Ezek mellett nem szabad elfelejteni azt a 130 millió forintos egítséget sem, melyet Lázár János országgyűlési képviselőnk közbenjárására kaptunk és egy 7 lakásos társasházat építhettünk fel – tette hozzá a község vezetője.

A résztvevők többségét a várható fejlesztések érdekelték. Így volt ezzel Oroján Trajánné is. – Több mint 4  évtizede élek a községben, így mindig nagyon kíváncsi vagyok, mi fog nálunk történni, most is ezért jöttem el, hogy tájékozódjak – mondta a nyugalmazott tanárnő, aki 2007-ben lett Maroslele díszpolgára. Oroján Trajánné 1974-től 2001-ig tanított a helyi általános iskolában, így azokat a beruházásokat hallgatta a legnagyobb örömmel, melyek a gyerekeket érintik. Így például megtudta, hogy műfüves sportpálya épül Lelén az idén, valamint felújítják az iskola azon szárnyának a nagyon rossz állapotban lévő tetőszerkezetét, melyben a felső tagozatosok tanulnak.

Nem csak olyan építkezések indulhatnak el a közsgében, illetve a közvetlen környékén, melyek csak a marosleleiek számára fontosak. Így például hamarosan hozzá is fognak a Maroslelét Makóval összekötő út felújításához. Ez a 10 kilométeres szakasz olyan rossz állapotban van, hogy szinte csak középen lehet rajta közlekedni, ráadásul nagyon sok külföldi használja, mikor le- vagy felmegy a sztrádára. A másik ilyen jellegű fejlesztés pedig a Makótól Hódmezővásárhelyig tartó kerékpárút építése, hiszen ez átszeli a községet is. Lelét érintő szakaszának a bekerülési költsége több mint félmilliárd forint.

Munkatársunktól. K.