Lechner Ödön építész, a szecesszió építészetének világhírű, iskolateremtő mestere és a magyar szecessziós építészet megteremtője volt. 1845-ben született Pesten, és 1914-ben hunyt el. Halálának 100. évfordulója alkalmából egy nagyszabású életmű kiállítást rendezett az Iparművészeti Múzeum. Ebből a kiállításból egy vándorkiállítást is készítettek, aminek érdekessége, hogy a budapesti metrókocsikban lehetett megnézni.

A képek Lechner munkásságát mutatja be. Az építész több évtizeden keresztül alkotott szecessziós épületeket Budapesten, és több vidéki városban is. A tárlat az ezekről készült fotókat és leírásokat tartalmazza. Lechner vásárhelyi épületeket nem tervezett, viszont sok építészt megihletett, így a Csongrád megyei településen is találhatóak ilyen stílusban épült építmények.

A Hódmezővásárhelyi Levéltár által szervezett kiállítást két hétig lehet megtekinteni a Bessenyei Ferenc Művelődési központban. A kiállítást Szenti Csilla, a Hódmezővásárhelyi Levéltár vezetője nyitotta meg.

Szenti Csilla

A megnyitóhoz egy könyvbemutató is kapcsolódott, bemutatták a „Szecessziós épületornamentika a vidéki Magyarországon” című könyvet. A kötet egy több fázisos épület ornamentika kutatás projekt eredményeit foglalja össze. Ez a projekt 2012-2014-ben zajlott, melyben egy kutató csoport a mai Magyarország határain belüli szecessziós épületeit dokumentálta.

A szecessziós épület díszítmények tükrében arra kérdeztünk rá, hogy ezek a városképben hogyan is működnek. A kutató csoport tagjai olyan épületeket dokumentáltak, amiket részben ismertünk, részben nem. Olyan városok szecessziós épített örökségére derült fény, melyeket korábban nem erről ismertünk.” – mondta el Brunner Attila művészettörténész, a könyv egyik szerzője.

Brunner Attila

A könyvet körülbelül két éves kutatómunka eredményeképpen állították össze, és könyvesboltokban is kapható lesz. A rendezvény zárásaként Bodó Péter művészettörténész tartott előadást “Hódmezővásárhelyi szecessziós épületek” címmel.

 

Sz.Viktor