Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretén belül szervezték meg a klímatudatosság fontosságára felhívó szakmai előadásokat a Szabadság téri óvodában. A kezdeményezés keretén belül a lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet olyan tényezőkre, mint a hulladék keletkezés megelőzése, a keletkezett mennyiség csökkentése, a termékek újrahasznosítása, valamint az anyagok újrahasznosítása.

Természetesen a hódmezővásárhelyi óvoda nemcsak szakmai programokkal kapcsolódott be az eseménybe, hanem a gyerekeket is folyamatosan (most pedig különösen) arra ösztönzik, hogy figyeljenek oda környezetükre.

Bozókiné Szabó Ildikó

„Rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy a gyerekeken keresztül a szülők felé egy globális szemléletformálást tudjunk megvalósítani. Egész héten a hulladékcsökkentéssel kapcsolatos feladatokat oldottunk meg játékos formában. Kidolgoztam egy Klímanócska elnevezésű programot, amelynek során úgy foglalkozunk a környezettudatosság különféle témáival – úgy, mint a biogazdálkodással, komposztálással, energiacsökkentéssel,  szelektív-hulladékgyűjtéssel -, hogy a kicsik is megértsék. Építettünk saját hulladékgazdálkodási piramist, amelynek tetején a tudatos vásárlás áll, illetve ennek elkészítettük társasjáték verzióját is. Illetve a különféle hulladékokból tárgyakat készíthettek a gyerekek, sőt a felnőtteket is bevontuk a héten ebbe a programba. A családok folyamatosan mérik, hogy mennyi műanyag, papír, fém hulladék termelődik otthonukban, illetve a hét végére megállapítjuk azt is, hogy egy-egy családnak, összesítve pedig az óvodai közösségnek, mekkora az ökológiai- és vízlábnyoma. Szombaton egy közös családi nappal zárjuk le, összegezzük az ismereteket. A jövőre vonatkozóan szeretnénk beindítani az ún. Klímanóvó-kört, ahova olyanokat várunk, akik érdeklődnek a téma iránt, és kötelezettséget tudnak vállalni, hogy ebben a szemléletváltásban segítsenek.” – tudtuk meg Bozókiné Szabó Ildikótól, a Hódmezővásárhely Egyesített Óvoda Oldalkosár utcai Tagintézmény Szabadság téri telephelyének szakmai vezetőjétől, regionális klímareferenstől.

Dr. Kovács Pál

Az előadásokra óvó néniket, pedagógusokat, illetve a lakosság minden elemét meghívták, akik számára elsőként dr. Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. ügyvezetője és igazgatója tartott egy értékelést a város hulladékgazdálkodásáról.

Az előadások előtt az ovisok adtak rövid műsort.

Általánosságban elmondható, Hódmezővásárhely jó helyen szerepel a magyarországi és az uniós adatokhoz képest. Míg országos viszonylatban átlagosan 383 kilogramm hulladékot termel az egyén, addig Hódmezővásárhelyen ez körülbelül 200 kilogramm. A cél azonban az, hogy ez a szám minél alacsonyabb legyen.

Walterné Böngyik Terézia

Walterné Böngyik Terézia, a Környezeti és Információs Központ szakmai vezetője a vásárhelyi zöldprogramokat ismertette. Bozókiné Szabó Ildikó pedig a klímareferens képzés (amelynek elindítása Bálint Gabriella önkormányzati képviselő nevéhez köthető) tapasztalatiról számolt be a jelenlévőknek az est folyamán.

ÉR.