Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője az elmúlt hetekben több mint harminc lakossági fórumot tartott Hódmezővásárhelyen, Makón, illetve a két városhoz tartozó valamennyi településen annak érdekében, hogy az október 2-ai népszavazás fontosságára hívja fel a figyelmet. Ezt a sorozatot szombat este Maroslelén zárta. A község központjában lévő parkban beszélgetett a helyiekkel ebben a témában.

– Ezen a településen különösen is jelentős a migráció kérdése, hiszen a lelei volt azon önkormányzatok egyike, mely azt kezdeményezte, hogy zárják be a nagyfai menekülttábort, mivel közvetett veszélynek voltak kitéve a lakosai, azóta ez a létesítmény már nem működik – mondta Lázár János. A politikus kitért arra is, miszerint egy ilyen kis lélekszámú községet, mint Maroslele pár éven belül képes lenne megváltoztatni 3-4 betelepített család is. – Ezért fontos, hogy vasárnap a helyiek is felelősen döntsenek a fülke magányában – tette hozzá Lázár János.

– Nem szabad hagyni, hogy ezek az emberek ide jöjjenek, mert elveszik tőlünk a hazánkat, olyan ez az egész rohamuk, mint egy új honfoglalás – szólt közbe a fórumon egy idős férfi. Szegvári József igen vehemensen fejtette ki a véleményét a kérdéssel kapcsolatban. A körülötte állók egy kicsit csitítani akarták a bácsit, akit elkapott a lendület. Lázár János a vehemenciával nem, de magával a feltevéssel, vagyis a honfoglalással egyet értett.

– Az osztrák pénzügyi tanács most hozta nyilvánosságra a szomszédos ország 2060-ig szóló pénzügyi tervét, mely szerint jelentős összeget kell fordítaniuk a hozzájuk betelepítendőkre, s a jelentés szerint ez hosszú távon rontja az állampolgáraik életszínvonalát, vagyis az osztrákok már felismerték, hogy veszélyezteti a gazdaságukat, a társadalmukat a bevándorlás – összegezte Lázár János. A miniszter kifejtette: amikor a magyar kormány hasonló állásponton van, akkor az ellenzék rögtön azt vágja a fejéhez, hogy csak az embereket akarják ezzel riogatni, a pánikkeltés a cél, de az osztrák példa is mutatja, hogy ez valós probléma.

Munkatársunktól. K.