Hódmezővásárhelyen született, de már 25 éve Budapesten él. Költőként főként versekből álló könyveket jelentett meg, ám az évek során mindig írt egy kis prózát, publicisztikát, esszét, könyvkritikát, nekrológot. Ezek egy asztalon dossziéban gyülekeztek. Úgy döntött, 70. születésnapjára egy prózákból álló kötetet állít össze, mellyel meglepi egyrészt magát a születésnapján, illetve másokat is. Ebben – mint minden könyvében is – van Vásárhelyi ciklus, például festőről, műfordító barátjáról is ír benne, tehát igyekszik becsempészni valamit szülővárosából.

– Az, aki benne van a könyvben, mind megérdemli, hogy benne legyen. Nem azért mert elfeledett, hanem sok nem propagálja magát, nincs örökké a fényben, nem is törekszik erre, csak ír-ír, aztán meghal, és kiderül, hogy zseniális ember volt – fogalmazta meg a könyv ihletését Fenyvesi Félix Lajos.

– Mikor foglalkoztam irodalmi publicisztikával, kis esszékkel, mindig röviden írtam. Pilinszky János volt a mesterem, aki esküdött arra, hogy röviden, tömören. Nem úgy, mint néhány fiatal költő, aki megtisztel most is, jött két bőrönddel „ezt a héten írtam”. Én meg egy soron gondolkodom napokig vagy hónapokon keresztül – mondta nevetve a költő.

A könyvbemutatón Közreműködött Havasi Judit, előadóművész és Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész.

 

RV