Az egykori Csanád vármegye és azon belül Makó első patikáját 1773-ban alapították meg. Az Isteni Gondviselés nevét viselő gyógyszertárra emlékeztek meg szerdán a XIII. Országos Patika Napon. A jogutódnál, a Széchenyi téren lévő Kígyó Gyógyszertárnál ünnepséget rendeztek. Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntőjében rövid áttekintést adott a patika történetéből.

A Maros Táncegyüttes nyitótánca után dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara országos elnöke elmondta, hogy tizenhárom esztendeje a liberalizáció jelentette aggodalmuk miatt a gyógyszerészek kitalálták az úgynevezett Patika Napot. Ennek lényege, hogy minél szélesebb körben bemutassák, milyen munkát is végeznek. – Akkor eldöntöttük, hogy minden június első szerdáján szervezzük meg ezeket az ismertető programokat – tette hozzá az országos elnök.

Két emléktáblát is avattak, az egyiket a Kígyó Gyógyszertár bejáratánál, a másikat pedig annak a Szegedi utcai épületnek a falán, ahol egykoron az Isteni Gondviselés állott. A két tábla elsősorban Szabó István Antalné gyógyszertári szakasszisztensnek, patika történetkutatónak köszönhető. Biró István görögkatolikus parókus megáldotta a táblákat. A múlt dolgainak megismerésének fontosságára dr. Kőhegyi Ferenc, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke hívta fel a figyelmet, melynek részleteit itt hallja:

##audio:2901##

Az ünnepségen a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kórusa is közreműködött. Dr. Ember József gyógyszerész patikatörténeti gyűjteményéből kiállítást nyitottak. Urbancsok Zsolt főlevéltáros, Tóth Károlyné pedagógus és Szabó István Antalné gyógyszertári szakasszisztens interaktív történelem, kéma és biológia órákat tartott az érdeklődő diákoknak. A makói Patika Napot dr. Kómár Mária, a Kígyó Gyógyszertár vezetője foglalta össze, íme:

##audio:2902##

Munkatársunktól. K.