A városháza előtt felvonták a nemzeti és a település lobogóját, ezzel vette kezdetét pénteken Makón a városnapi programsorozat. Az ünnepi testületi ülésen átadták Makó Város Emlékérme, valamint Makó Városért Emlékplakett jutalmait. Az eseményen fellépett a Bartók iskola kórusa, valamint a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vonós kamaracsoportja.

Az ünnepi testületi ülésen Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett. Farkas Éva Erzsébet polgármester beszédében kitért arra, hogy a település életében nagyon fontos dátum 1699, hiszen az ekkor íródott pozsonyi oklevélnek köszönhetően egy teljes új korszak kezdődött Makón. Ezen dokumentum kiadásának a dátuma egyben a város napja is.

Farkas Éva Erzsébet kitüntetéseket is átadott az ünnepségen. Makó Város Emlékplakettjét kapta dr. Csikota József és zenekara, Tóthné Döme Mária, a Maros Táncegyüttes vezetője, valamint Tatár István. A 91 esztendős egykori pedagógus hét könyvet írt és több mint húsz különféle kitüntetés, díj birtokosa. A díjátadó után vele beszélgettünk, itt hallja a részleteket:

##audio:2810##

Makó Város Emlékérmét több kategóriában is kiosztották. A nevelésügyért posztumusz adományozták Oros Károlynak és Budainé Keczer Csillának. A közszolgáltatásért dr. Bartha Béláné dr. Farkas Margit vehette át. A közművelődésért Gábor-Nagy Árpádot és ifjúsági zenekarát jutalmazták. Az egészségügyben végzett kiemelkedő munkájáért dr. Kiss Ivánkát ismerték el. Kómárné dr. Nagyfalusi Mária pedig a szociális gondoskodás területén nyújtott tevékenységéért lett az emlékérem birtokosa. Sport kategóriában pedig az 1961/62-es makói kézilabda csapatot díjazták.

Korábban két makói is országos elismerésben részesült, így őket külön is köszöntötték. Dr. Halmágyi Pál, a városi múzeum nyugalmazott igazgatója a Honvédelemért kitüntető cím II. fokozatát, dr. Sánta Sándor önkormányzati képviselő pedig a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetését kapta.

Munkatársunktól. K.