A hideg és a csípős szél sem tántorította el attól a makói Bruder János Kertbarát Kör tagjait, hogy megszervezzék az úgynevezett Vince-napi sétájukat. Hétfő délután a Megyeház és a Hajnal utca sarkán lévő klubhelyiségükből indultak, s oda is tértek vissza. Forralt borral, jóféle házi – közel kilenc esztendős pálinkával – és lila hagymás zsíros deszkával várták őket.

– Ez a program még onnan ered, hogy régen a Maros-parton még állt a tűzoltóüdülő, s ez volt a bázisa a sétának, egykoron ezt az örökös titkárunk, Kácsik Jenő találta ki és honosította meg – árulta el Sarró Mihály, a kör elnöke. Kezdetekben a töltésen sétáltak a kertbarátok, de mostanában a helyszín áttevődött a belvárosba. A séta és az azt követő összejövetel során különféle kertészkedési praktikákat osztottak meg egymással a tagok.

Nagy Tamásné 2011-ben ment nyugdíjba, s akkor döntött úgy, hogy társul a kertbarátokhoz. – Szinte minden programon részt veszek, ez a séta azonban különösen fontos nekem, hiszen az ovis korú kisunokámat is Vincének hívják – mondta mosolyogva Nagy Tamásné. Mivel a férje még dolgozik, így többnyire egyedül látogatja a bruderes rendezvényeket.

Szaveljev Ferencné nem csupán a kör elnökségi tagja, hanem konyhafőnöke is. Ez az utóbbi annyit tesz, hogy a különféle összejöveteleken ő gondoskodik az italokról és az ételekről. Ez hétfő délután sem volt másképp. – Körülbelül 10 liter forralt bort készítettem házi rizlingből, nem csupán a hagyományos fűszereket, hanem mandarint is raktam hozzá – tudtuk meg Marika nénitől. Emellett segítőivel tucatszám kenték a zsíros kenyeret, melyre őrölt piros paprika és lila hagyma is került.

Munkatársunktól. K.