Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a Stade de France közelében, további hat helyszínen voltak lövöldözések. Egy koncertteremnél túszokat ejtettek. A párizsi rendőrfőnök azt mondta, valamennyi támadó halott, de még nyomoznak az esetleges cinkosok és segítők után. A francia államfő az Iszlám Állam elkövetett háborús tettnek nevezte a merényleteket. A nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja reggel döntött: megerősítik a magyarországi biztonsági intézkedéseket, a vasárnapot pedig nemzeti gyásznappá nyilvánították. Szigorú biztonsági intézkedések lesznek a magyar-norvég pótselejtezőn.

Fotó: Reuters/Christian Hartmann

 

Hollandia is erősíti határai védelmét

Megerősíti határainak védelmét, köztük a repülőterek ellenőrzését a párizsi merényletsorozatot követően Hollandia – jelentette be a holland miniszterelnök szombaton. Hollandia ezennel harcba száll az Iszlám Állam terrorszervezet ellen – mondta Mark Rutte, hozzátéve, hogy minden Franciaországba indulót és onnan érkezőt szigorúan ellenőriznek, beleértve a repülőtereket és a vonatokat is. Minden biztonsági szolgálat magas szintű készültségben van – tette hozzá.

Nem marad el az angol-francia meccs

A péntek esti párizsi merényletek ellenére lejátssza keddi, londoni barátságos mérkőzését a francia labdarúgó-válogatott az angolokkal – derül ki a francia szövetség (FFF) szombati közleményéből. Péntek este, a 2-0-s hazai győzelemmel végződött Franciaország-Németország barátságos mérkőzés közben a stadionban is lehetett hallani az első robbanásokat. Francois Hollande államelnököt kimenekítették a helyszínről. A meccs normálisan lezajlott, de a végén a műsorközlő arra szólította fel a nézőket, kizárólag három kijáraton, az északin, a délin és a nyugatin hagyják el a stadiont. Több ezer szurkoló a gyepen várakozott még fél órával az összecsapás után is.

 

Megemlékezők tömege a budapesti Francia Intézetnél

Több százan gyűltek össze szombaton, kora este Budapesten, a Francia Intézet előtt, a pénteki párizsi merényletek áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen. Trócsányi László igazságügyi miniszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elmondta: Magyarország osztozik Franciaország gyászában. A fokozott rendőri biztosítás mellett tartott rendezvényen rövid beszédet mondott Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete is.

 

Házkutatások Brüsszelben, egy ember őrizetben

Rendőri akció kezdődött szombat délután Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, amelynek során a hatóságok egy embert őrizetbe vettek – értesült a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió. Korábban az RTBF arról számolt be, hogy a párizsi merénylők által használt egyik autóban a kerületből származó parkolójegyet találtak. Hatósági forrásra hivatkozva az RTBF azt írja: két-három házkutatást hajtottak végre, és bár ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg, az akció a párizsi vérengzéssel összefüggésben indult.

Megfenyegettek egy francia repülőt

Megfenyegettek egy francia légi járatot az egyik internetes közösségi oldalon Hollandiában, emiatt indulás előtt kiürítették és átkutatták a Franciaországba tartó repülőgépet az amszterdami Schiphol repülőtéren. Arról nem érkezett hír, hogy az eset összefüggésbe hozható-e a párizsi terrortámadásokkal, és pontosan mivel fenyegették meg a járatot.


Marine Le Pen új határvédelmi szabályozást sürget

Új határvédelmi szabályozást sürgetett a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat után a francia Nemzeti Front (FN) elnöke, aki szerint “Franciaország és a franciák nincsenek biztonságban”. Szombat délutáni sajtóbeszámolók szerint a radikális jobboldali párt vezetője kijelentette: elengedhetetlen, hogy Franciaország visszaszerezze a határai feletti ellenőrzést. “Határok nélkül nincs sem védelem, sem biztonság” – idézte a Libération című lap a 47 éves Marine le Pent, aki üdvözölte a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását. (Ezt a közelgő párizsi klímacsúcs miatt rendelték el, de a több mint 120 halottat követelő támadássorozat miatt meg is erősítik.) A Nemzeti Front elnöke szerint Franciaországnak újra fel kell fegyvereznie magát, az iszlamista fundamentalizmust pedig “ki kell irtani”.


V4-ek: Európát, az európai embereket érte támadás

A visegrádi országok hivatalban lévő külügyminiszterei szerint Európát, az európai embereket érte támadás. Lubomír Zaorálek cseh, Miroslav Lajčák szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett. Egyetértettek abban, hogy az Európa déli szomszédságában kialakult instabilitás oda vezetett, hogy a terrorfenyegetettség minden eddiginél erőteljesebb lett Európában, és Európa biztonsága érdekében mindent meg kell tenni. (Lengyelországban október végén választásokat tartottak, az új kormány még nem alakult meg.)

Németországban is megerősítették a biztonsági intézkedéseket

Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket a párizsi merényletek miatt – jelentette be a német belügyminiszter. A szövetségi rendőrség megerősítette a Németország és Franciaország közötti vasúti és légiközlekedés ellenőrzését, és a biztonsági szervek minden erővel dolgoznak a merényletek lehetséges németországi vonatkozásainak feltárásán. A napokban Bajorországban őrizetbe vett montenegrói férfi ügyével kapcsolatban elmondta: jelentős mennyiségű fegyvert találtak az illető autójában, és megállapították, hogy a kocsi navigációs rendszerében egy párizsi cím volt beállítva célállomásként, ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a merénylők köréhez tartozik.

 

Szigorúbban őrzik a paksi erőművet

Az iraki háború idején őrizték szigorúbban a paksi atomerőművet, mint most. Idén a belgiumi támadás után már elrendelték az emelt készültséget, amit ma tovább szigorítottak – mondta el az M1 televízióban Lóránt Gábort az erőmű biztonsági vezetője.


“Szerkezeti váltás” az IÁ működésében?

Londoni elemzői vélemény szerint “szerkezeti léptékű váltást” jelez az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet működésében a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat. Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének európai kutatási programvezetője szombati kommentárjában kiemelte azt a véleményét is, hogy a párizsi terrortámadás csak a “bevezetője” volt a nyugati országokban várható további merényleteknek. Az Eurasia várakozása szerint a párizsi merényleteknek messze ható politikai következményei lesznek Európában: Angela Merkel német kancellár “liberális menekültpolitikája” még nagyobb nyomás alá kerülhet, ugyanakkor megnőtt a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia bekapcsolódik az Iszlám Állam elleni szíriai hadműveletekbe.

TEK: a nemzetbiztonsági szolgálatok is fokozták a tevékenységüket

Egyelőre nincs olyan információ, amely a kiemelt személyek védelmének erősítését indokolná. Ezt a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója mondta az M1 televízióban. Hajdu János hozzátette: a terrorelhárítás mellett a nemzetbiztonsági szolgálatok is fokozták a tevékenységüket. A járókelők ebből a megerősített rendőri, katonai járőrszolgálatokat láthatják majd az utcákon.

Amerikai sebesültek és “talán halottak”

Amerikai sebesültjei és “talán halottjai” is vannak a párizsi terrortámadásoknak – jelentette a CNN az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva. A terroristák által megtámadott párizsi Bataclan koncertteremben az Eagles of Death Metal nevű amerikai együttes lépett fel. Az együttes tagjai sértetlenek maradtak, de lemondták európai turnéjukat és visszatérnek az Egyesült Államokba. Az amerikai igazságügyi minisztériumból származó értesülés szerint az amerikai hírszerzésnek nem volt előzetes tudomása Párizs fenyegetettségéről. A terrortámadás nyomán több amerikai nagyvárosban fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Fotó: MTI/EPA/Marius Becker

Nem lassult a migránsáradat Szerbiában

A párizsi merényletek után sem változott semmi a szerb-horvát határon, Presevóból továbbra is több tucat busz érkezik a határ menti Sidre, ahonnan Horvátországba szállítják a Közel-Keletről érkezőket – jelentette honlapján a szabadkai Pannon RTV. A helyszínen tartózkodó tudósító elmondta, a migránsok hallottak ugyan a francia fővárosban történt támadásokról, de – ezek ellenére is – mindenképpen Nyugat-Európába szeretnének jutni.

 

Ciprasz: Európa továbbra is a “szabadság földje” marad


A görög kormányfő barbár cselekedetnek nevezte szombaton az előző éjjel Párizsban elkövetett véres merényletsorozatot, és úgy fogalmazott, hogy Európa továbbra is a szabadság és a demokrácia földje marad. Televíziós beszédében Alekszisz Ciprasz azt mondta, hogy “a görögök minden erejüket egyesítik, és fokozzák szolidaritásukat a francia néppel”. “Kötelességünk megvédeni a humanizmus és a szabadság értékeit” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy Európa a szabadság és a demokrácia földje marad.

 

Kiürítették a Gatwick egyik terminálját


A brit fővárosban kiürítették a Gatwick repülőtér egyik terminálját és lezárták a környező utakat. A rendőrségi beszámoló szerint őrizetbe vettek egy gyanúsan viselkedő embert, aki elhelyezett egy azonosítatlan tárgyat; ezt már vizsgálják a hadsereg tűzszerészei. London második legnagyobb reptere továbbra is fogadja a járatokat, ám a gépeket átirányítják egy másik terminálra. A mai budapesti járat is késhet fél órát.


Azonosították az egyik elkövetőt

Azonosították a párizsi merényletek egyik elkövetőjét. Az értesülések szerint ujjlenyomat alapján sikerült beazonosítani a fiatal francia férfit, aki egy Párizstól 35 kilométerre fekvő településről származik.

Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Aszad a francia és a nyugati politikát is hibáztatja

Franciaország és a nyugati államok “elhibázott” közel-keleti politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez – mondta a szíriai elnök szombaton. Bassár el-Aszad egy francia delegációnak fejtette ki véleményét. Bár elítélte az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet által vállalt párizsi véres cselekményeket, úgy fogalmazott: “A nyugati államoknak, különösen Franciaországnak a (közel-keleti) térséggel kapcsolatos elhibázott politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez”.


Rendkívüli intézkedések Európa-szerte

Több európai országban szigorúbb biztonsági intézkedéseket rendeltek el. Nagy-Britanniában a közlések szerint megerősítik a rendőri jelenlétet a repülőtereken és a kikötőkben, és ezt az utazóközönség is érzékelni fogja. Olaszország is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határain, valamint a reptereken és kikötőkben, szükség esetén pedig bevethetik a terrorellenes, különleges egységeket. Lengyelországban fokozottan ellenőrzik azokat a repülőjáratokat, amelyek potenciálisan veszélyeztetett irányokból érkeznek, valamint oda indulnak.


Megerősítik a külföldi francia intézmények védelmét

Megerősítik a külföldi francia intézmények védelmét – jelentette be a francia külügyminiszter. Laurent Fabius elmondta, hogy a nagykövetségek, a konzulátusok, a kulturális intézmények és iskolák esetében rendelte el a fokozottabb védelmet. Párizsban további rendelkezésig zárva marad az Eiffel-torony és a Louvre, valamint a nagy mozihálózatok is azt közölték, hogy nem nyitnak ki.


Megerősített biztonság a Magyar Honvédségnél

A megerősített biztonsági intézkedések részeként a Magyar Honvédség fegyveres rendész járőröket küld Budapest kiemelt pontjaira – közölte a Honvédelmi Minisztérium. Emellett a laktanyák és más honvédségi objektumok környékén fegyveres járőrszolgálatot látnak el a katonák.

Két román áldozat

Két román állampolgár is van a párizsi terrortámadások áldozatai között – közölte a román külügyminisztérium. Egy harmadik román állampolgár könnyebb sérülést szenvedett, őt már kiengedték a kórházból.


Egyre határozottabb a lengyel nem

A párizsi terrortámadások nyomán nincs politikai lehetőség arra, hogy Lengyelország menekülteket fogadjon be – jelentette ki az Európai Unió ügyeiért felelős leendő lengyel miniszter. Konrad Szymanski ugyanakkor elismerte, hogy jogilag továbbra is érvényes Lengyelországnak a migránsoknak befogadására vállalt kötelezettsége.


Cameron: brit áldozatok is lehetnek

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának fel kell készülnie arra, hogy a párizsi merényletek áldozatai és sérültjei között sok brit állampolgár is van. David Cameron, aki szombaton a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, a megbeszélés után elmondta ugyanakkor azt is, hogy a testület döntése alapján nem módosul a brit terrorkészültségi szint. (Nagy-Britanniában tavaly nyár óta a második legmagasabb szintű – a hivatalos meghatározás szerint “súlyos” fenyegetettségnek megfelelő – készültség van érvényben.)

Lesz magyar-norvég

Megrendezik az elkövetkezendő napokban a labdarúgó Eb-pótselejtezőket, így a magyar-norvég mérkőzést is a Groupama Arénában az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szombati közleménye szerint. Abban az áll, hogy a játékosok gyászszalaggal a karjukon lépnek majd pályára, és minden stadionban egyperces gyászszünettel emlékeznek a párizsi terrortámadás áldozataira.

 

Működik az operatív törzs

A párizsi merényletek nyomán az országos rendőrfőkapitány azonnal intézkedett az operatív törzs felállításáról, amely megkezdte működését: értékeli a beérkező információkat, és dönt a szükséges intézkedések elrendeléséről. A rendőrség tovább növeli a január óta bevezetett “B” készenléti fokozat biztonsági intézkedéseit az ország egész területén: fokozott közterületi jelentétet biztosít a főbb vasúti és autóbusz pályaudvarokon, a nemzetközi személyszállító vonatokon, aluljárókban, nagyobb forgalmú nyilvános helyeken, megerősíti a nemzetközi repülőterek utasforgalmi és üzemi területeink őrzését, továbbá visszatérően ellenőrzi a főbb közlekedési csomópontokat és a jelentősebb forgalmat lebonyolító szállodákat.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Ljubljana elítéli

A szlovén kormányt megdöbbentette és a leghatározottabban elítéli az ártatlan állampolgárok ellen péntek este elkövetett párizsi merényleteket – közölte szlovén miniszterelnök. Szombati sajtóközleményében Miro Cerar a szlovén nép nevében kifejezte legmélyebb együttérzését az áldozatok családjai iránt, és szolidaritásáról biztosította a francia népet.


Szíriai útlevelet találtak az egyik elkövető közelében

Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében – közölték szombaton rendőrségi források. Az egyelőre nem állapítható meg, hogy a személyi okmány az elkövetőhöz tartozott-e.

 

Európa feszülten figyel

Olaszország rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be határain, repülőtereken, kikötőkben. Szükség esetén bevethetik a terrorellenes, különleges egységeket. Lengyelországban fokozottan ellenőrzik a potenciálisan veszélyeztetett irányokból érkező, valamint oda induló repülőjáratokat.


Ferenc pápa: nincs igazolás

Igazolhatatlannak nevezte a párizsi merényleteket Ferenc pápa. A katolikus egyházfő egy tévéinterjúban azt mondta: sem vallási, sem emberi igazolás nincs a támadássorozatra, amely szerinte a világ különböző részein folyamatban lévő harmadik világháború része.

Kövér László: Franciaország számíthat Magyarországra

Elítélte a pénteki párizsi borzalmas merényleteket, és részvétét fejezte ki az áldozatoknak és hozzátartozóiknak Kövér László. Az Országgyűlés elnöke a francia szenátus és a francia nemzetgyűlés elnökének küldött üzenetében hangsúlyozta, hogy az értelmetlen erőszak elleni harcban a baráti Franciaország mindig számíthat Magyarország szolidaritására és támogatására.

 

Készenlétben a brit elhárítás

Terrortámadásra számítanak Nagy-Britanniában. Erről a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese beszélt a BBC-nek. Mark Rowley hangsúlyozta: a brit elhárítás szerint is nagyon valószínű, hogy terrortámadás éri az országot. Elmondta azt is, hogy a rendőrség és az elhárítás gyakorlatot hajtott végre, amely pontosan olyan terrortámadást modellezett, amilyen éjjel Párizsban történt.


KKM: aki teheti, halassza el párizsi útját

Aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra a terrorcselekmények miatt. Ezt javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A közleményben azt tanácsolják azoknak, akik elindulnak a francia fővárosba, hogy regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az Online adatlap konzuli védelemre elektronikus nyomtatvány kitöltésével.


Magyarországi Muszlimok Egyháza: nincs magyarázat

A párizsi támadássorozat olyan terrorakció, amire nincs magyarázat, nem köthető egyetlen valláshoz, nemzetiséghez vagy származáshoz – közölte a Magyarországi Muszlimok Egyháza az MTI-vel. Az iszlám elítéli az erőszakot, az ártatlanok megfélemlítését, megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki legyen is az elkövető – írták a részvétet is nyilvánító közleményben.


Az IÁ vállalta

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta a felelősséget a Párizsban elkövetett merényletekért szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében. A dokumentum szerint az IÁ harcosai robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtották végre támadásaikat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. A célpontokat korábban alaposan tanulmányoztak. A merényletekkel megmutatták Franciaországnak, hogy fő célpont marad mindaddig, amíg fellép az Iszlám Állam ellen. A támadássorozat egyúttal válasz az iszlám prófétáját ért sértésekre, valamint az Iszlám Állam által ellenőrzött területek elleni francia légicsapásokra – közölte a dzsihadista szervezet.

Elfogták a merénylők cinkosát?

Valószínűleg a párizsi merényletek elkövetőinek egyik cinkosát, egy montenegrói férfit vették őrizetbe a napokban Bajorországban – jelentette a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság. Az osztrák főváros és München közti autópályán állították meg néhány napja. Autójában találtak több lőfegyvert, lőszert és több kilogramm robbanóanyagot, valamint dokumentumokat, amelyek erősen arra utalnak, hogy Párizsba akart menni. A férfi őrizetbe vételéről tájékoztatták a francia hatóságokat.


Gyanús belga rendszámú autó

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez – tudta meg a La Une belga televízió. Titkosszolgálati információkra hivatkozva azt is jelentette: erős összefonódás lehet a belga és francia szélsőséges csoportok között, ahogy ezt az év elején Belgiumban meghiúsított támadások francia szálai is bizonyítják.


Magyar Iszlám Közösség: gyáva terroristák ártatlan embereket mészároltak le

A Magyar Iszlám Közösség szerint Párizsban a gyáva terroristák ártatlan embereket mészároltak le, amelyre egyetlen vallás sem adhat igazolást. A közösség közleményében azt írta: álláspontjuk szerint a világnak fel kell lépnie minden szélsőséges erő, rasszista, megkülönböztető gondolkodás ellen, valamint a magukat iszlamistának valló, de nem muszlimok szélsőséges nézetei ellen is, mert gúnyt űznek a vallás tanításaiból. Hozzátették: küzdeni kell az iszlamofóbia ellen is, mert a világ muszlimjainak túlnyomó többsége békés és elítéli az erőszakot.

Fotó: Reuters/Christian Hartmann

Félárbocon az EU zászlaja

Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték szombat délelőtt az Európai Unió zászlaját a Párizst ért terrortámadás miatt. Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület vezetője még hajnalban részvétét fejezte ki a francia elnöknek, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szombaton közleményben ítélte el a támadásokat.Francois Hollande: az Iszlám Állam követte el a merényleteket

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte a francia államfő a párizsi merényleteket. “Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia” – mondta Francois Hollande a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében. “Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól” – tette hozzá. “Egy külföldről előkészített, megtervezett tett, külföldi segítséggel, amelyet a nyomozásnak kell felderítenie. Teljesen barbár tett” – fogalmazott a francia elnök.


Áder János: Franciaország számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására

Határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától – írta Áder János köztársasági elnök a Francois Hollande francia elnöknek küldött részvéttáviratában. A magyar államfő azt írta, mély megrendüléssel értesült a párizsi merényletekről, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak. Hozzátette: Franciaország az értelmetlen és embertelen terror elleni harcában a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.

Fotó: MTI/Mohai Balázs


Angela Merkel: a választ közösen fogjuk megadni

A németek együtt sírnak és gyászolnak a francia néppel – mondta Angela Merkel Berlinben. A német kancellár hangsúlyozta: a terroristák nemcsak Párizs ellen, hanem mindannyiunk ellen intéztek támadást, ezért a választ is közösen fogjuk megadni. Közölte: a német kormány szoros kapcsolatban áll a francia kormánnyal, és minden lehetséges segítséget megad a terroristák elleni küzdelemhez. A német szövetségi belügyminisztérium helyzetértékelése szerint a terrorfenyegetettség szintje egyelőre nem változott Németországban.

 


Orbán Viktor: elhalasztják a Fidesz kongresszusát

Megerősítik a magyarországi biztonsági intézkedéseket. Így döntött a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja a párizsi terrortámadás miatt összehívott reggeli ülésén, amelyen részt vett a miniszterelnök is. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjút, elmondta: megerősítik a rendőri jelenlétet a közlekedési csomópontoknál, pályaudvaroknál. A kormányfő közölte azt is: a párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el holnapra, emiatt elhalasztják a Fidesz kongresszusát.

Megerősítik a magyarországi biztonsági intézkedéseket

Így döntött a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja a párizsi terrortámadás miatt összehívott reggeli ülésén, amelyen részt vett Orbán Viktor kormányfő is. A döntésekről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója számolt be. Bakondi György elmondta: az úgynevezett B szintű terrorfenyegetettség emelt szintű rendszerét vezetik be. Jelentősen növelik a rendőri jelenlétet a közterületeken és a kiemelt létesítményeknél, továbbá szigorítják a határok ellenőrzését is. Bakondi György hozzátette: továbbra sincs arra vonatkozó információ, hogy Magyarországot konkrét terrorfenyegetettség érné.

Belgium megerősítette az ellenőrzést a Franciaországgal közös határon

“Döntés született arról, hogy megerősítik az ellenőrzést a belga-francia határon, a pályaudvarokon, valamint a reptereken. A közúti közlekedés zavartalan” – tudatta a belga külügyi tárca. A Thalys és az Eurostar nagysebességű vonatok üzemeltetője ezzel egy időben bejelentette, hogy szerelvényeik rendben közlekednek.

 


Disneyland ma zárva tart, lemondták valamennyi sporteseményt

Az áldozatok iránti együttérzéséből ma nem nyitja ki kapuit a párizsi kalandpark. A kormány arról döntött, hogy hétvégén nem tartanak sporteseményt Párizsban.

 

Francois Hollande francia köztársasági elnök további katonákat mozgósított

A BBC arról tudósít, hogy jelenleg is zajlik miniszterek és katonai vezetők jelenlétével egy védelmi tanácskozás. A lap információi szerint további 1500 katonát vezényeltek ki a parlament, oktatási intézmények, turistalátványosságok védelmére.

 

Több helyszínen is támadtak a terroristák

A kora reggeli beszámolók szerint legalább 120 áldozata (a korábbi hírek még 140 áldozatról szóltak) és 80 súlyos sérültje van az éjszakai merényletsorozatnak Párizsban. A támadók egyszerre hét helyen csaptak le a város északi és keleti részén. A nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában követtek el merényletet.


Ügyészség: nyolc elkövető halt meg

Nyolc terrorista halt meg a pénteki párizsi terrortámadások után, közülük heten felrobbantották magukat – közölte a francia ügyészség szombat késő hajnalban. Agnes Thibault-Lecuivre, a hatóság szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyolcadik terroristát a biztonsági erők lőtték le, amikor megrohanták a Bataclan koncerttermet. Hozzátette: elképzelhető, hogy további terroristák vannak szökésben.

Párizsi főügyész: több szálon indult vizsgálat

A belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak a párizsi terrortámadások ügyében – jelentette be a francia főváros főügyésze, Francois Molins szombat hajnalban. Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén.

 


Rendőrfőnök: valamennyi támadó meghalt

A francia rendőrség feltételezése szerint a pénteki párizsi lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt. Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a több mint 120 ember halálát követelő merénylethullám esetleges további közreműködőit.


Leoltották az Eiffel-torony fényeit

A gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit péntek éjszaka, a legalább 140 halálos áldozatot követelő terrorista merényletek után.
New Yorkban viszont az együttérzés jeleként a francia lobogó színeivel – kék, fehér, piros – világították ki az Empire State Building felhőkarcolót.

 

Pokolgépet hatástalanítottak a nemzeti stadionnál

Meg nem erősített értesülések szerint gázpalackokból összeállított, nagy erejű pokolgépet hatástalanítottak tűzszerészek a francia nemzeti stadion (Stade de France) mellett – jelentette a France-Info rádió szombatra virradóra.
A tűzszerészek jelenleg is dolgoznak, átfésülik a francia főváros északi részén lévő stadiont és környékét, ahol pénteken késő este két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet is robbantottak terroristák a francia-német barátságos labdarúgó mérkőzés ideje alatt. Az ottani robbantások különböző közlések szerint 3-6 halálos áldozatot követeltek.

 

Megrohamozták a túszejtőket

Befejeződött a rendőrségi támadás a párizsi Bataclan koncertteremnél, két merénylőt megöltek – jelentette a BMF televízió szombaton hajnali egy órakor. Egy rendőrtiszt vérfürdőként jellemezte a koncertteremben történteket, hozzátéve, hogy a támadók robbanóanyagokat rögzítettek a túszokra.
Rendőrségi források szerint eléri a százat a párizsi koncertteremnél elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma, és félő hogy az áldozatok száma még nőni fog.

Öngyilkos merénylők robbantottak a stadionnál

Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a terroristák péntek este a párizsi nemzeti stadion mellett, amelyben a francia és a német labdarúgó-válogatott játszott – közölte egy francia rendőri vezető a Stade de France közelében korábban történt robbanásokról.
Gregory Goupil elmondta, hogy legalább hárman meghaltak a robbantásokban, amelyek közül kettőt a bejáratoknál, egyet pedig egy McDonald’s étteremnél követtek el. Hozzátette: a merényleteket egy időben, összehangoltan követték el. Goupil más részletet nem árult el.

A BFMTV francia hírtelevízió szerint legalább hatvanra emelkedett a Párizsban péntek éjjel végrehajtott fegyveres támadások és robbantások halálos áldozatainak száma.

Rendkívüli állapotot hirdetettek Franciaországban

Egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett Francois Hollande francia elnök, és bejelentette a határok lezárását a pénteken késő este Párizsban történt terrorcselekmények miatt, amelyek éjfélig legalább 60 halálos áldozatot követeltek.
Hollande példátlannak nevezte a Párizst ért terrortámadásokat, és közölte, hogy a francia főváros körül mozgósítják a katonaságot.  Az elnök azt is elmondta, hogy a biztonsági erők megrohamozták a támadások egyik helyszínét.”Példátlan kiterjedésű terrortámadások zajlanak Párizs területén. A halottak száma több tucat (…) ez borzalom” – fogalmazott az államfő, mielőtt bejelentette a kormány válságtanácskozásán meghozott rendkívüli lépéseket.

A lakosságot arra kérték, ne menjen ki az utcára

A párizsi polgármesteri hivatal a Twitteren keresztül felszólította a város lakosságát, hogy maradjon otthon, ne menjen ki az utcákra, és figyelje a hatóságok utasításait.
A rendőrség lezárta a belvárosban a Bataclan koncertterem környékét, ahol merénylők túszokat ejtettek. A bent rekedt emberek számáról egymásnak ellentmondó adatok vannak. Egyes források hatvanról, mások százról szólnak – jelentette a spanyol hírügynökség tudósítója a helyszínről.

 

Forrás: CNN.com / BBC.com / MTI / BFMTV / RTV.rs / B92.net