Hiába szakadt az eső szerdán, a kiszombori nemzetközi és térségi néptáncfesztivál résztvevői felvonultak a község utcáin. A főtéren felállított szabadtéri színpad azonban annyira elázott, hogy használhatatlanná vált. A leleményesség azonban nem hiányzott Zomborról, így a közeli kézművesek sátrában gyorsan félrehúzták a padokat és az asztalokat, így a csoportok ott léptek fel. A közönség emiatt igazán közelről látta a produkciókat, hiszen köztük táncoltak a népviseletbe öltözöttek.

A helyi önkormányzat és a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Szent Iván-éji tűzugrást, amihez negyedik esztendeje kapcsolódik a fesztivál. – Megkértük az együtteseket, hogy a zuhogó eső miatt ne a teljes repertoárukat adják elő, hanem csak egy kis ízelítőt, így igazi családi hangulatban zajlott a rendezvény – mondta Badicsné Szikszai Zsuzsanna, a kör egyik tagja.

A közönség négy nemzet, a magyar, a román, a bolgár és a szerb táncait láthatta. A helyiek meghívására csoportok érkeztek Makóról, Deszkről, Földeákról, Kétegyházáról, Csanádpalotáról, Óbesenyőről. Földeákot két csapat is képviselte: a Szárazér és a Visszér. A deszki Bánát tagjai szerb, míg az óbesenyőiek bolgár hangulatot varázsoltak Kiszomborra.

A néptánc mellett a régi mesterségek sem hiányozhattak a fesztiválról. Tizenöt külfönféle kézművességet nézhettek meg és a többségüket kis is próbálhatták a vendégek. A sátorban így például fát faraghattak, nemezelhettek, kosarat fonhattak az érdeklődők. Nem csupán a közönség tagjaiből kerültek ki az alkalmi kézművesek, hanem a fellépők közül is néhányan leültek az asztalokhoz, s nekiláttak fúrni, faragni, varrni.

Munkatársunktól. K.