Szombaton este jól megfért egymás mellett a gulyásleves és a gulyáskommunizmus: az Emlékpont időszaki kiállításához hűen több mint 100 éves időutazáson vehettek részt a látogatók. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel.

És miközben végig járták a Rákosi- és Kádár-korszak sajátosságait bemutató termeket, hol egy kis tábori kosztot kóstolhattak (a gulyás mellett krumplistészta és kétszersült is akadt bőségesen – bezzeg a fronton nem volt ilyen jó dolga a katonáknak…), vagy éppen hagyományőrző legényekbe karolva lejthettek egyet Iván árnyékában.

Nagyon népszerűnek bizonyult a beöltözés: kisfiúk változhattak át huszárra, de a felnőttek is gyermeki lelkülettel ragadtak meg egy-egy ruhadarabot.

Az est folyamán sor került még előadásokra is. Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze Vásárhely első világháborús emlékhelyeiből adott egy kis ízelítőt, és bizony felcsendült több tábori nóta is.

Az emlékezés folyamaként áradtak az első világháborút idéző lírai és prózai alkotások is, diákok és felnőttek vegyesen olvasták fel a műveket.

Ha nem is csillagfényes égbolt alatt, de már sötétben kalauzolta végig Nagy Gyöngyi a látogatókat az Emlékpont időszaki kiállításán, amely szintén az első világháború témáját dolgozza fel, közelebbről a szegedi 46-osoktörténetét, rengeteg sok tárgyi emlékkel megfűszerezve.

Az oldott hangulat adott volt: mindenfelé gyerekek rohangáltak, bátran vették birtokba a kiállító teret. Hiába, ezen az éjszakán tényleg mindent szabad… Nem mellesleg megtaláltuk a – talán – legfiatalabb múzeumba járót.

ÉR.