Izmos urak és hölgyek vették birtokba szombaton a makói Erdei János Városi Sportcsarnok küzdőterét. A Maros-parti város első alkalommal adott otthont az országos Crossfit bajnokságnak. A versenyzőket és az érdeklődőket Márton Imre, a létesítmény igazgatója és Czirbus Gábor alpolgármester köszöntötte. Aki nem járatos ebben a sportágban, az elsőre el sem tudta képzelni, mire szolgálnak a hatalmas traktorgumik vagy a nem hétköznapi nagyságú vasgolyók.

A rendezvény házigazdája a Tyr Gym volt. A versenyre érkeztek még Budapestről, Szegedről, Tatáról, Pécsről és Szerbiából is. A taktikai és fizikai összecsapáson három férfiből és egy hölgyből álló kvartettek mérték össze erejüket. Sipos András főszervező, a makói Tyr Gym vezetőedzője elmondta: az erő mellett a taktikára is építenek a csapatok, hiszen a négyesből nem kell mindenkinek mindent megcsinálnia. Igaz, arra is ügyelni kell, hogy egységesen osszák szét a feladatokat, különben egy-egy emberre túl sok teher nehezedik.

A súlyemeléses feladat is több részből tevődött össze, volt fejfölé emelés és lökés is. Nem csupán a súly nagysága számított, hanem az emelések száma is, hiszen – úgymond – szériáztak is a versenyzők. Egyik eleme az összecsapásnak az volt, hogy a férfiaknak egy negyven, a hölgyeknek pedig egy huszonöt kilós súlyt kellett a fej fölé emelni úgy, hogy a csapatnak meglegyen az összesen kétszáz emelés. Mindenki maga dönthette el, hogy ehhez a számhoz mennyivel járul hozzá.

Dobozzal nehezített fekvőtámaszokat is csináltak, ennek a csapatonkénti darabszáma száz volt. Háromezer méter evezés is várt rájuk, melyet speciális gépen hajtottak végre. A sportcsarnokon kívül a Maros Kalandparkban, illetve a folyón is folytatódott az összecsapás. A Marosban is eveztek, de itt már valós kajakban, kenuban, valamint a parton felállított mászófalon is akadt számukra feladat. Eredmények: 1. Strongbody Szeged, 2. Tyr Team Makó, 3. Barbell Team.

Munkatársunktól. K.