Az OTP Bank Liga 2015/2016-os szezonjában 12 csapat indulhat, a bajnokság végén pedig a két utolsó csapat esik ki a másodosztályba.

A lebonyolítás úgy alakul, hogy a klubok 3×11 fordulóban mérkőznek meg egymással. Az első két körben oda-vissza mérkőzéseket rendeznek, majd a harmadik körben úgy döntenek a pályaválasztásról, hogy az előző bajnokság első hat helyezettje hatszor lesz pályaválasztó, míg a maradék csapatok és a két újonc öt alkalommal.

Az első osztály küzdelmei július 17-én indulnak.

Az NB II-ben 16 csapat vesz majd részt, amelyben így feltöltésre lesz szükség, erről majd a Versenyigazgatóság dönt. , a 2016/2017-es szezonban a másodosztály 20 csapatosra bővülhet.

Az NB III-as bajnokságban az NB I-es kluboknak a korábbiakban megszokotthoz lehetőségük lesz tartalékcsapat indítására, amellyel a csapatok többsége élni is fog. Ennek okán az NB III-ban 3×20 csapat indulhat. Az NB I-es csapatok tartalékcsapataiban legfeljebb három 23 év feletti játékos lehet és ezek a csapatok nem juthatnak fel a másodosztályba, de a megyei I. osztályba rossz szereplés esetén visszakerülhetnek.

Az NB II-es és NB III-as küzdelmek augusztus 3-án rajtolnak.

Arról továbbra sincs információ, hogy a Csongrád Megyei I. osztályban győztes Hódmezővásárhelyi FC-nek szüksége lesz-e még osztályozóra, vagy anélkül is feljuthatnak az NB III-ba.

szcs